4 december 2018 - 3 min leestijd

Sandvik CoroDrill voor boren grote volumes aluminium

Sandvik Coromant heeft twee nieuwe boren ontwikkeld, geoptimaliseerd voor het boren in aluminium componenten voor de automotive sector. De CoroDrill 400 en CoroDrill 430 zijn geschikt voor het bewerken van componenten in middelgrote tot grote volumes.

De nieuwe CoroDrill 400 en CoroDrill 430 hebben een hogere doorvoer en lagere kosten, alsmede een verlengde levensduur en verbeterde proceszekerheid. De boren worden ondersteund door CoroTap 100, 200, 300 en 400, die tevens zijn geoptimaliseerd voor tapbewerkingen in ISO N materialen en helpen bij het bieden van een compleet programma voor het maken van gaten uit één bron, voor diegenen die aluminium automotive componenten moeten produceren. “Automotive fabrikanten gebruiken steeds meer aluminium onderdelen om het voertuiggewicht te reduceren en de brandstof-efficiëntie te verbeteren”, zegt Aaron Howcroft, Global Product Manager bij Sandvik Coromant. “Deze nieuwe boren met soorten die zijn geoptimaliseerd voor ISO N materialen bieden een scala aan voordelen, waaronder een hoge betrouwbaarheid, verbeterde precisie, lage kosten per gat, een langere en consistentere standtijd, hoge herhaalbaarheid en een verbeterde proceszekerheid.”

 

N1DU

Terwijl zowel CoroDrill 400 als CoroDrill 430 leverbaar zijn in de Sandvik Coromant N1BU hardmetaalsoort, kan de laatste ook worden besteld in de nieuwe N1DU polykristallijnen diamant (PCD) soort. N1DU biedt PCD over de gehele snijlengte, en heeft zodoende een langere standtijd. Vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt van PCD en de hoge warmtegeleidbaarheid, zijn de snijkanten van het gereedschap minder gevoelig voor snijkantsopbouw (BUE). Als vuistregel adviseert Sandvik Coromant het gebruik van de volhardmetalen soort aan bij weinig gaten en een hoog hanteringsrisico, terwijl de PCD-soort de voorkeur geniet bij veel gaten en wanneer een hogere productiviteit is vereist.

CoroDrill 400 is aanbevolen voor het boren in massief materiaal, omdat het meer spaangroefvolume heeft voor een betere spaanafvoer. Bij het boren in materiaal met kerngaten of voorgegoten gaten, zal CoroDrill 430 beter presteren, omdat het is uitgevoerd met drie spaangroeven voor verhoogde stabiliteit en het handhaven van de juiste positie, ongeacht de verkeerde uitlijning van de kerngaten.

 

Kenmerken

Geoptimaliseerde kenmerken van CoroDrill 400 en CoroDrill 430 omvatten gepolijste spaangroeven en precisie koelmiddelgaten, met ondersteuning voor MQL (minimum quantity lubrication). De boren zijn standaard verkrijgbaar in 5, 6.8, 7, 8.5, 10.2 en 12.5 mm diameters, welke corresponderen met M6, M8, M10, M12 en M14 schroefdraadmaten. Tailor Made opties zijn ook mogelijk voor andere toepassingen.

 

Tappen 

Ter ondersteuning van de boren zijn CoroTap 100, 200, 300 en 400; een serie tappen, ook specifiek ontworpen voor gebruik in ISO N materialen. CoroTap 100 is een tap met rechte spaangroef voor doorgaande- en blinde gaten, met onderbroken schroefdraad voor minder koppel en een verhoogde koelmiddelpenetratie.

CoroTap 200 is een spiraalpunt-tap en CoroTap 300 een spiraalgroef-tap voor respectievelijk doorlopende en blinde gaten. Deze tappen zijn leverbaar als steile spiraal (35°) ongecoate varianten voor aluminium met een laag Si-gehalte, of lage spiraal (15°) gecoate of ongecoate soorten voor abrasieve materialen met een hoog Si-gehalte. CoroTap 400 is een roltap voor doorgaande en blinde gaten die is voorzien van een geoptimaliseerde lob- en schroefdraadlengte om koppel in aluminium werkstukken te reduceren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden