8 december 2020 - 3 min leestijd

Sandvik Coromant ziet kansen in Smart Industry

Machinebouwers denken volgens het Industry 4.0 & Smart Manufacturing Adoption Report van IoT Analytics dat het toepassen van Industry 4.0 op bestaande productieconfiguraties duur is. Daarnaast zien ze geen reden om hun bestaande gereedschapconfiguratie en processen te upgraden. Immers, waarom zouden ze het wijzigen wanneer iets niet stuk is? James Thorpe, productmanager bij Sandvik Coromant, denkt echter dat fabrikanten juist winstgevender kunnen worden door digitaliseren.

Industry 4.0-technologieën kunnen namelijk grote voordelen opleveren voor de resultaten van fabrikanten. De ervaring van Sandvik Coromant is dat een 20 procent toename in de machinebezettingsgraad kan leiden tot een 10 procent hogere bruto marge en geautomatiseerde systemen kunnen de actieve tijd van een machine enorm verhogen. 

Geautomatiseerde apparatuur kan ook de groeiende trend ondersteunen voor bewerkingen met beperkte, of geen menselijk toezicht. Zoals vermeld in een recent rapport van Pricewaterhouse Coopers (PwC), COVID-19: Wat het betekent voor industriële producenten, “Voor bedrijven die kwetsbaar zijn voor een virusuitbraak onder hun personeel, is dit een kritische tijd voor een proactieve inzet van automatiseringstechnologieën”, zegt Thorpe.

De hedendaagse Industry 4.0-technologieën, waaronder sensoren en “machine learning” kunnen ook gunstig zijn voor het minimaliseren van het aantal productiestops. Ook hier weer wordt de winst verhoogd. Dit is inclusief stops die nodig zijn voor het vervangen van versleten gereedschappen, zoals boren. 

Voorheen moesten operators vertrouwen op handmatige bewaking voor het detecteren van slijtage van bewerkingsgereedschappen. PwC’s rapport wijst in de richting van het Industriële Internet of Things (IIoT) als een alternatief. Een voorbeeld hiervan is Sandvik Coromant’s nieuwste zogenoemde CoroPlus Machining Insights platform, een uitbreiding van de CoroPlus suite van de connectiviteits-software van het bedrijf. 

Via Machining Insights kunnen CNC-machines verbinding maken via ethernet en informatie in grotere volumes overdragen dan ze momenteel kunnen. Dit omvat productiedata voor het verbeteren van de efficiëntie van de werkplaats en de overall equipment effectiveness (OEE) (algehele doelmatigheid van de apparatuur). De meeste machines kunnen worden aangesloten op het netwerk, en er zijn adapters voor oudere machines om deze compatibel te maken. Met andere woorden, Industry 4.0 kan gemakkelijk worden geïntegreerd, zelfs met bestaande hardware.

Machining Insights is ontworpen om fabrikanten een betere zichtbaarheid te bieden van bewerkingsprocessen en informatie te bieden voor het identificeren en elimineren van stilstandstijd en inefficiëntie. Dit omvat lange perioden van grotendeels of volledig geautomatiseerde processen. 

Laten we eerlijk zijn, één van de grootste bedreigingen voor de productie is onvoorspelbare standtijd. Beheersbare slijtage en het elimineren van discontinue, onbeheersbare slijtage vormen de sleutel tot succes zodat een gereedschap geautomatiseerde productie goed kan ondersteunen. 

Sandvik Coromant heeft de CoroDrill 860 GM – een volhardmetalen boor met nieuw ontwerp – ontwikkeld die is geoptimaliseerd voor een breed scala aan materialen en toepassingen, voor alle sectoren van de industrie. 

De CoroDrill 860 GM heeft een gepolijst spaangroefontwerp. Het ontwerp verbetert de spaanafvoer en resulteert in een betere gatkwaliteit, terwijl het ook helpt bij het reduceren van de hitteopbouw en snijkrachten tijdens het boren. Andere belangrijke kenmerken van het boorontwerp zijn onder andere een versterkte kern- en hoekaanschuiningen, snijkantvoorbereiding voor het verwijderen van micro-defecten en een dubbele geleiderand voor een verbeterde boorstabiliteit. De punt van de boor is ook ontworpen met verfijnde vrijloophoeken en verbeterde oppervlaktewaarde. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden