10 december 2018 - 4 min leestijd

Sandvik toont draaiconcepten tijdens seminar bij Gelderblom

Tijdens een interactief seminar dat Gelderblom, leverancier van Okuma draai- en freesmachines, samen met Sandvik Coromant organiseerde, werd de verspanende industrie bijgepraat over de mogelijkheden en voordelen van de inzet van innovatieve draaiconcepten.

De mogelijkheden van PrimeTurning van Sandvik trok als één van de draaiconcepten veel aandacht van de aanwezige verspaningsspecialisten. Kortere cyclustijden en langere standtijden van de nieuwe generatie gereedschappen zijn winstpunten waarmee een aantal verspanende bedrijven inmiddels al voordeel weten te behalen. Toeleverancier 3DTechDraw toonde met live demonstraties aan daarmee al 20% kortere cyclustijden op hun Okuma LB3000 te behalen.

Met het seminar wilden Gelderblom en Sandvik de verspanende industrie op een hoog niveau inspireren op het gebied van productie-efficiency en -optimalisatie. Directeur Hans Volker legt uit dat de wensen van de markt verder gaan dan alleen een hoge betrouwbaarheid en inschakelduur van machines. Met de Okuma draai- en freesmachines kunnen we weliswaar aan die wens voldoen, maar aanvullend spelen we als machineleverancier ook een belangrijke rol als adviseur wanneer het gaat om productiviteitsverbetering. Samen met leveranciers en gebruikers geven we daar met dit interactieve seminar invulling aan. Dit jaar hebben we de focus gelegd op nieuwe draaiconcepten.

 

PrimeTurning

PrimeTurning met CoroTurn Prime is een nieuwe methode die het mogelijk maakt efficiënter en productiever te kunnen draaien in vergelijking met conventioneel draaien. Het concept bestaat uit CoroTurn Prime-gereedschappen en een codegenerator. Het concept is ontwikkeld om zowel een hogere productiviteit als een betere spaanbeheersing en slijtagevermindering mogelijk te maken. Het concept is gebaseerd op verkleining van de insteekhoek en het benutten van een groter snijoppervlak van het gereedschap, waardoor in trekkende draaibewerkingen vanaf de klauwplaat met een hoger verspaanvolume kan worden bewerkt. Hetgeen een verkorting van de cyclustijden en een verlenging van de standtijd van het gereedschap oplevert. Juist in onbemande productie levert dat een bijdrage aan de proceszekerheid en hogere productiviteit. Eén wisselplaat volstaat bovendien voor zowel voordraaien als finishen, waarmee nog eens een extra besparing op gereedschapskosten wordt behaald.

 

Afsteken in Y-as biedt voordelen

In de praktijk leidt de grote gereedschapsslijtage bij het afsteken van gedraaide werkstukken tot een hoge kostenpost waar de engineers van Sandvik met Y-as Corocut QD een oplossing voor hebben ontwikkeld door de voedingsbeweging nu in de Y-as in plaats van de X-as te maken. Resultaat is een 80% hogere standtijd van de wisselplaten, een kortere afsteek cyclustijd, een hoger productkwaliteit, minder trilling en daarmee een hogere productiviteit en proceszekerheid.

 

Face grooving

Als derde innovatie op het gebied van draaibewerkingen presenteerde Sandvik Coromant een nieuw concept voor face grooving (kopsteken). Een serie Corocut QF steekoplossingen voor een steekdiepte oplopend tot 38mm en zelf tot 45mm in Tailormade. Corocut QF heeft linkse en rechtse platen voor een verbeterde vrijloop/stabiliteit.

Sandvik Coromant heeft het steekblad een nieuwe vorm gegeven met een hogere dynamische stijfheid door de massa aan de voorzijde te verminderen. Bovendien zijn de wisselplaten inzetbaar tot 150 bar koeldruk. Het risico op trillingen en vastlopen van spanen in de groeven is daardoor sterk gereduceerd.

 

Customer experience

Toeleverancier 3DTechDraw zet PrimeTurning in voor de productie van meerdere werkstukken, waaronder langwerpige sleepelementen voor vrachtwagens. Laurens Wijnschenk: “Waar we voorheen na zeven producten de wisselplaat moesten wisselen, doen we dat met CoroTurn Prime nu pas na 25 stuks. Bovendien kunnen we met een hogere voeding en een lagere snijsnelheid werken, waarmee we de cyclustijd met 20% hebben kunnen verkorten. Per 100 onderdelen levert dat aan machinebezetting een besparing van 18,5% op.” Het concept vraagt wel om een stabiele machine met voldoende vermogen. “Met de Okuma’s, die we inzetten vanwege hun hoge betrouwbaarheid, hoge nauwkeurigheid en het feit dat zowel machine als besturing uit één hand komen, voldoen we daaraan,” vervolgt Laurens Wijnschenk. Alleen kunnen nog niet alle CAM-systemen PrimeTurning aan, daarom heeft Sandvik een code generator beschikbaar gesteld. “Maar in Autodesk HSM, het CAM-pakket dat 3DTechdraw gebruikt, kan het wel. “Dat gebeurt met de back cutting feature, een functionaliteit die standaard in de software aanwezig is.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden