23 mei 2019 - 2 min leestijd

Schreur (Voortman Steel Machinery): “Automatisering verhoogt voorspelbaarheid machine en gehele fabriek”

Joey Schreur, product manager bij Voortman Steel Machinery, nam de geïnteresseerde plaatbewerkers mee in de wereld van oplossingen voor de fabriek van de toekomst tijdens de Technologiedagen Twente vorige week. Deze oplossingen komen voort uit een van de fundamentele effecten van automatisering: voorspelbaarheid.

 

Er is veel veranderd, zegt Joey Schreur van Voortman Steel Machinery. “Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat productie indelingen volledig gesimuleerd kunnen worden zodat een oplossing vooraf getoetst kan worden aan een set van eisen. Hierbij wordt een oplossing niet alleen getoetst op capaciteit maar ook looproutes, logistiek, bottlenecks en het zicht van de operator kunnen gespiegeld worden aan de gewenste waardes en kan zelfs met Virtual Reality inzichtelijk worden gemaakt. In een VR-simulatie is de werkelijkheid erg goed inzichtelijk te maken en te voorspellen.”

 

Vraaggestuurd

Automatisering zorgt voor voorspelbaarheid, maar niet alles is te automatiseren. “Handjes zullen nodig blijven. Sommige functies zijn of te moeilijk om te automatiseren of sommige handelingen zijn zo zeldzaam, dat automatiseren niet interessant is. Bepaalde acties zullen altijd bij bedieners blijven, denk aan het wisselen van een filterpatroon of het bijvullen van boorolie” Schreur benadrukt wel dat voorspelbaarheid niet alleen effect heeft op de machine en de planning hiervan maar ook op de rol van de operator. Hij schat in dat binnen drie jaar operators niet meer een machine bedienen, maar de hele workshop moeten kunnen overzien voor het optimaal functioneren van de gehele productielijn en flow door de fabriek. “Vakmanschap speelt hierbij een steeds kleinere rol. Door software veranderen machines op zo’n manier, dat een operator een machine steeds minder zelf hoeft te bedienen en minder kennis van processen zelf hoeft te bezitten. Er vindt een shift plaats van operators die machines aansturen naar machines die operators aansturen. Hierdoor hoeft de operator alleen in te grijpen wanneer de software aangeeft dat er een interventie nodig is. Er zal geen permanente bediener per machine meer nodig zijn, maar bedieners die als het ware zwerven door de gehele fabriek en daar bezig zijn waar daadwerkelijk nodig. Het is het verschil tussen permanente aanwezigheid versus on-demand aanwezigheid.”

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden