6 augustus 2019 - 2 min leestijd

Schunk spant en grijpt intelligent op EMO

Smart loading, smart processing, smart connection – deze drie kernthema’s zullen de industriële productie de komende vijf jaar kenmerken, aldus Henrik A. Schunk met oog op de EMO 2019. De kerndoelstelling is een intelligente vereenvoudiging van de industriële productie. Schunk presenteert tijdens de EMO o.a. de nieuwe intelligente gereedschapshouder iTendo met sensoren, die vanaf deze herfst voor testdoeleinden beschikbaar is.

Tot nu toe stond de processtabiliteit en de economische efficiëntie van de afzonderlijke bewerkingen centraal. Volgens de experts van Schunk zullen moderne toepassingen het mogelijk maken om de procesketen flexibeler te maken en gedetailleerde procesgegevens aan te bieden. “Onze spantechniek en grijpsystemen maken een gedetailleerde controle van het productieproces in real-time mogelijk en voeren zelfstandig de bijbehorende acties uit”, aldus het directielid. Het beste voorbeeld hiervan is de intelligente gereedschapshouder iTendo met sensoren, die vanaf deze herfst voor testdoeleinden beschikbaar is. De iTendo maakt een volledig toezicht op de status en registratie van de processtabiliteit mogelijk, onbemand toezicht op grenswaarden, detectie van gereedschapsbreuk en regeling in real-time van snijsnelheid, toerental en voedingssnelheid. Als het frezen instabiel wordt, grijpt het geïntegreerde slimme systeem onmiddellijk in zonder dat de operator iets hoeft te doen: afhankelijk van de situatie wordt het proces gestopt, teruggebracht naar eerder gedefinieerde basisparameters, of bijgesteld tot de frees terugkeert naar een stabiel bereik. Daarnaast zorgen Digital Twins van de gereedschapshouderseries Tendo, Tribus en Sino op basis van DIN 4000 voor consistente gegevens in de gehele CAD/CAM procesketen. Ze bieden goede voorwaarden voor simulaties, botsingsobservaties en voor het beheer van het Shopfloor-Management.

 

Focus op geautomatiseerde machinebelading

Schunk introduceert voor het eerst tijdens de EMO het Vero-S- nulpuntspansysteem voor pallets. Dit is een sensorisch nulpuntspansysteem dat een permanente controle mogelijk maakt van de neerwaartse kracht, de positie van het vergrendelingsmechanisme en de aanwezigheid van werkstukken of pallets. Daarnaast zullen nieuwe Vero-S-componenten worden voorgesteld voor de lucht- en ruimtevaart, 3D-printing en het direct klemmen van het werkstuk. Bovenop deze highlights presenteert Schunk concepten met de nadruk op automatische machinebelading. Van eenvoudige en kosteneffectieve automatiseringsoplossingen met lichtgewicht robots tot palletiseeroplossingen voor flexibele productie van kleine batches. En ergonomische, collaboratieve oplossingen met de Co-act EGL-C-grijper met lange slag, welke handling van onderdelen in een vormgesloten grijper tot 8 kg mogelijk maakt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden