6 december 2018 - 2 min leestijd

Sensor hoort storingen in machines en installaties

Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut voor Nondestructive Testing (IZFP) in Saarbrücken hebben een sensorsysteem ontwikkeld waarmee storingen en onvolkomenheden in systemen en machines snel en betrouwbaar kunnen worden gedetecteerd door middel van een akoestische geluidbeoordeling vergelijkbaar met die van mensen. Het sensorsysteem AcoustiX is al met succes ingezet door John Deere om de snij-units van maaidorsers te inspecteren.

Storingen of verkeerd gemonteerde componenten in grote machines of installaties resulteren in een stilstand van de productie en economisch verlies. Vandaar dat de kwaliteitsborging van installaties of machines voordat ze in bedrijf gaan cruciaal is. Maar welke mogelijkheden zijn er om de juiste assemblage en functies van installaties of machines betrouwbaar en zonder veel moeite te controleren? Fraunhofer IZFP-onderzoekers hebben zich intensief met dit onderwerp beziggehouden en hebben een inspectieoplossing ontwikkeld die objectieve resultaten oplevert.

 

Betrouwbare storingsdetectie

In bedrijf produceren machines en installaties karakteristieke trillingen en daarom geluiden. Deze geluiden geven informatie over de kwaliteit, omdat verkeerde montage of andere defecten vaak een verandering in de normale bedrijfsgeluiden veroorzaken. Vaak zijn montagepersoneel met een goed gehoor en veel ervaring met deze ‘inspectietaak’ belast. Het menselijk oor is echter onderhevig aan een zekere subjectiviteit: het wordt na een tijdje moe en wordt ongunstig beïnvloed door omgevingsgeluiden. Aan de andere kant vereisen oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn vaak een aanpassing of een kalibratie, zelfs in het geval van kleine aanpassingen in machines.

Het AcoustiX-sensorsysteem maakt gebruik van gegevens van individueel afgestelde akoestische sensoren die rechtstreeks op de machine zijn bevestigd. Als alternatief worden microfoons gebruikt voor contactloze opname van trillingen of geluiden van machines of installaties. Storingen of onvolkomenheden worden automatisch geanalyseerd en uiteindelijk vastgelegd. Het sensorsysteem is niet alleen ontworpen voor meerdere industriële toepassingen. Het systeem kan worden gebruikt in alle gebieden waar de eindmontagecontrole of permanente bewaking van machines van cruciaal belang is. Bijvoorbeeld om grote autonome machines en installaties te monitoren of om de kwaliteit van afzonderlijke assemblage-eenheden die in testbanken worden gebruikt te beoordelen.

Op dit moment wordt AcoustiX met succes gebruikt bij John Deere voor de permanente kwaliteitscontrole van snij-units van maaidorsers in industriële toepassingen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden