Siemens heeft een benchmark uitgevoerd onder 589 machinebouwbedrijven in Nederland. Met deze benchmark laat Siemens zien hoe het is gesteld met de digitale volwassenheid van de Nederlandse machinebouw.
De machinebouw zit middenin een industriële revolutie. Onder de noemer Smart Industry voltrekt zich een digitale transitie die de concurrentieverhoudingen op scherp zet. Dit transformatieproces heeft zowel betrekking op producten als processen. Technologische ontwikkelingen maken machines steeds ‘slimmer’. Ze worden uitgerust met sensoren en software, en door ze te verbinden met het internet zijn machines op afstand te bewaken en aan te sturen. Deze zogenaamde Internet of Things (IoT) biedt machinebouwbedrijven de kans nieuwe diensten te ontwikkelen op basis van dataverzameling.
Ook productieprocessen worden slimmer ingericht. Bijvoorbeeld in de ontwerpfase met geavanceerde software voor virtuele prototyping, of simulatie parallel te laten verlopen aan de fysieke constructie (Hypenation). Hierdoor kan in een veel eerder stadium gestart worden met testen en productieklaar maken van een machineontwerp (Virtual Commissioning). Dat is belangrijk nu de time-to-market en de product life cycles steeds korter worden.
Nieuwe business modellen
De impact van deze ontwikkelingen groeit snel. Machinebouwers die het concept van Smart Industry omarmen, zijn beter in staat om op nieuwe klantwensen in te spelen, onder meer door productopties in de vorm van modules aan te bieden. Dat flexibiliseert de productiecapaciteit en verlaagt de kosten. Verder creëren innovatieve fabrikanten nieuwe business modellen. Bijvoorbeeld door innovatieve remote services te leveren en machines niet alleen via traditionele verkoop maar ook performance-based of pay-per-use aan te bieden.
Download benchmark
Hoe ver zijn machinebouwers in de digitale transitie? Zien ze de urgentie? Welke prioriteiten stellen ze? Hoe snel adopteren ze nieuwe technologie? Hebben ze daarvoor de juiste skills in huis? Zijn ze in staat om het totale proces van ontwerp, fabricage en service integraal aan te pakken? Welke samenwerkingsverbanden gaan ze aan? En kunnen ze wendbaar inspelen op de trends? Vanuit die vragen heeft Siemens een benchmark uitgevoerd onder een groot aantal machinebouwers die vanuit Nederland opereren. De uitkomsten geven een helder zicht op de kansen en knelpunten die bedrijven in metaalbranche signaleren in de Smart Industry. Het complete rapport is te downloaden op de website van Siemens.
De Wilvo Group brengt alle verspanende activiteiten op één nieuwbouwlocatie in Bergeijk samen. Het gaat om GFM, Van den Broek, …
De campagne ‘Metaaltechnologie maakt je wereld’ werpt vruchten af. Het aantal Nederlanders dat bekend is met de sector is sinds …
Dymato, leverancier van hoogwaardige metaalbewerkingsmachines en cobots, is failliet verklaard. Afgelopen dinsdag is het faillissement uitgesproken bij de Rechtbank Midden-Nederland. …
De Nevi Inkoopmanagersindex is over december 2024 met maar liefst twee punten verbeterd, van 46,6 naar 48,6. De productie daalde …