23 oktober 2019 - 3 min leestijd

Siemens introduceert webgebaseerd visualisatiesysteem voor bedienings- en bewakingstaken

Tijdens de ‘SPS – Smart Production Solutions’ 2019 (26 – 28 november, Neurenberg Messe) introduceert Siemens een nieuw totaalsysteem voor industriële bedienings- en bewakingstaken. Het webgebaseerde visualisatiesysteem bestaat initieel uit de visualisatie-software Simatic WinCC Unified en Simatic HMI Unified Comfort Panels, de nieuwe generatie HMI-panelen.

Het nieuwe visualisatiesysteem biedt de gebruiker een oplossing voor HMI- en SCADA-toepassingen (Supervisory Control and Data Acquisition), en zal in toekomst ook beschikbaar zijn voor scenario’s als Industrial Edge, Cloud en Augmented Reality. 

De runtime van de nieuw ontwikkelde visualisatie-software Simatic WinCC Unified in TIA (Totally Integrated Automation) Portal is gebaseerd op geïntegreerde webtechnologieën zoals HTML5, SVG en JavaScript. De hoge schaalbaarheid van het nieuwe platform maakt totaaloplossingen mogelijk, van applicaties op machineniveau tot aan het SCADA-systeem.

 

Open systeem

Bij de ontwikkeling van het systeem stond voor Siemens voornamelijk de openheid van het systeem voorop. Hiertoe werden open API-interfaces zoals TIA Portal Openness geïmplementeerd, die enerzijds geautomatiseerde engineering mogelijk maken en anderzijds de uitwisseling van gegevens tijdens gebruik aanzienlijk vereenvoudigen. Hiervoor heeft de gebruiker de beschikking over een ODK-interface (Open Development Kit) en een OpenPipe-interface en kan bovendien andere applicaties in de interface van WinCC Unified integreren. Engineering wordt geïntegreerd in TIA Portal, de engineeringstructuur met moderne programmeertalen en naadloze gegevensstroom. Eenmaal aangemaakte componenten kunnen op alle platforms opnieuw worden gebruikt, zowel op het bedieningspaneel, de PC’s als ook in de vorm van apps in de Cloud- en Edge-omgeving. WinCC Unified Runtime is toegankelijk via alle moderne webbrowsers zonder dat hiervoor speciale plug-ins hoeven te worden geïnstalleerd. In de eerste versie is WinCC Unified beschikbaar voor paneel- en PC-gebaseerde oplossingen. Het gebruik van WinCC Unified in de Edge- en Cloud-omgeving is in een later stadium mogelijk.

 

HMI-panelen

Met het Simatic WinCC Unified-systeem presenteert Siemens op de SPS 2019 een nieuwe generatie geavanceerde HMI-panelen: De Simatic HMI Unified Comfort Panels zijn beschikbaar in displaygrootten van 7 tot 22 inch en beschikken over een glazen scherm met capacitieve multitouch-technologie. De panelen bieden gebruikers in een industriële omgeving een hoge mate van inzetbaarheid, vergelijkbaar met het gebruik van een smartphone of tablet. De briljante kleuren en hoog contrast verbeteren de leesbaarheid en bediening. Visualisatie met Simatic WinCC Unified, biedt een groot aantal nieuwe mogelijke toepassingen: Dynamische SVG (Scalable Vector Graphics), uitgebreide UI-bedieningselementen (User Interface) of “collaboration”, een handig mechanisme voor het uitwisselen van gegevens tussen WinCC Unified-stations.

De functionele uitbreidingsmogelijkheden op basis van apps is een paradigmaverschuiving binnen het SIMATIC HMI-productportfolio. Terwijl HMI-panelen in het verleden exclusief werden gebruikt voor visualisatie-software, biedt Siemens met de geïntegreerde Edge-functionaliteit nu de mogelijkheid om gelijktijdig andere apps op de apparaten te gebruiken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden