31 juli 2023 - 2 min leestijd

Siemens opent lab voor testen van draadloze connectiviteit in industrie

Siemens heeft bij zijn vestiging in het Duitse Erlangen een testlaboratorium voor industriële connectiviteitstechnologie geopend. In dit Industrial Connectivity Lab, ingebed in het Siemens Technology Center op de campus van Erlangen, hebben klanten van het bedrijf 300 vierkante meter tot hun beschikking voor het testen van connectiviteitsoplossingen in industriële omgevingen, zoals industriële WLAN, 5G, real-time lokalisatiesystemen (RTLS) en radiofrequentie-identificatie (RFID).

“De toenemende samensmelting van OT (Operationele Technologie, red) en IT in industriële omgevingen zorgt voor een grote vraag naar communicatieoplossingen op maat”, vertelt Axel Lorenz, CEO Process Automation bij Siemens. “Veel eindgebruikers vinden het moeilijk om de voordelen en randvoorwaarden van draadloze technologieën in hun eigen activiteiten te beoordelen. Het Industrial Connectivity Lab biedt onze klanten als groot voordeel dat ze verschillende connectiviteitstechnologieën kunnen combineren en bij ons onder industriële omstandigheden kunnen testen.” Daarnaast doet het lab dienst als trainings- en opleidingsomgeving, en wordt het door Siemens zelf gebruikt voor eigen technologietesten.

Industrieel WLAN

Voor het testen van 5G-toepassingen heeft Siemens een eigen 5G-licentie die het hele Siemens Technology Center Erlangen dekt. Daarnaast is het lab uitgerust met eigen 5G-infrastructuur die door Siemens zelf is ontwikkeld. In de testruimte is ook voorzien in een industrieel WLAN. Een verscheidenheid aan scenario’s voor lokalisatieoplossingen kan er nauwkeurig worden getest via het lokaal RTLS-systeem (Real Time Location System voor Industrie 4.0), en voor gebruikers van het lab zijn industriële identificatieoplossingen met RFID beschikbaar. Ten slotte kunnen scenario’s voor bediening op afstand en onderhoud op afstand ter plaatse worden bestudeerd via een DSL-verbinding.
“In het Industrial Connectivity Lab adviseren onze experts klanten over alle gevestigde draadloze technologieën, die er onder realistische industriële omstandigheden kunnen worden getest”, aldus Lorenz. “Zo krijgen onze klanten de gewenste prestaties en besparen ze tijd en geld voordat de technologie in hun eigen productiefaciliteit wordt geïnstalleerd.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden