4 juli 2017 - 3 min leestijd

Siemens PLM zet trends maakindustrie op een rij

Bedrijven in de maakindustrie hebben het er maar moeilijk mee; ze moeten snel, zo goedkoop mogelijk de beste producten produceren, terwijl de wereld om hen heen snel verandert. Het is voor veel bedrijven bijna ondoenlijk om met alle trends bij te blijven en dat is waar softwareleveranciers bij kunnen helpen. Siemens PLM Software zet de vier belangrijkste trends in de maakindustrie op een rij: integratie van slimme systemen, maatwerk (customization), nieuwe technieken en het Internet of Things (IoT).

Trend 1: Het ontwikkelproces wordt geïntegreerd

Het ontwikkelen van producten, van design tot fabricage, wordt steeds meer een geïntegreerd proces. Dit betekent dat slimmere, geïntegreerde systemen met elkaar moeten samenwerken. Waar voorheen het proces lineair verliep, moeten de mechanische en elektra-afdeling ook samenwerken met de controlesoftware. Met de moderne en geïntegreerde productiemethode is het namelijk noodzakelijk om niet meer alleen te simuleren op componentniveau, maar op volledig systeemniveau. Dat betekent dat je meer simuleert dan de sterkte en stijfheid, maar dat je tegelijkertijd ook de trilling, warmte en andere factoren analyseert.

 

Trend 2: Klanten vragen om maatwerk

Producten kunnen tegenwoordig op maat worden besteld: consumenten bestellen schoenen in iedere gewenste kleur en auto’s worden desgewenst voorzien van een sterkere motor. Steeds meer maakbedrijven bieden dat als dienst aan en hoewel dit eenvoudig is voor de klant, levert het een extra complexiteit op voor de producent. Het bedrijf moet een configuratie samenstellen op basis van wensen, zodat meerdere combinaties mogelijk worden. Al die combinaties moeten natuurlijk wel eerst worden gesimuleerd, om te kunnen bepalen of die combinaties zich gedragen zoals de producent verwacht. Wat heeft bijvoorbeeld een sterkere motor voor impact op het frame van de auto? Een zogeheten ‘managed approach’ binnen een PLM-omgeving helpt om die configuraties te berekenen.

 

Trend 3: Nieuwe materialen en productiemethoden

Maakbedrijven werkten vroeger veel met materialen met bekende eigenschappen, zoals staal, plastic of aluminium. Het was niet heel ingewikkeld voor producenten om berekeningen op deze materialen los te laten. Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van composieten, waarvan de eigenschappen lang niet altijd bekend zijn. Het is een uitdaging om dat materiaal te leren kennen en om ermee te simuleren. Dezelfde uitdaging speelt bij nieuwe productiemethoden, zoals 3D-printen; de mogelijkheden van deze technologie zijn haast eindeloos, omdat nagenoeg elke vorm geprint kan worden. Bij het simuleren is de behoefte om tot de perfecte organische vorm te komen uit die oneindige rij aan mogelijkheden. Die simulatie moet je dan ook ‘out of the box’ laten denken over hoe producten eruit gaan zien.

 

Trend 4: Het Internet of Things verbindt alles met elkaar

Met het IoT en draadloze connectiviteit worden apparaten met elkaar verbonden en kunnen ze onderling met elkaar communiceren. Er worden steeds meer sensoren in machines gebouwd die data genereren. Softwareleveranciers moeten ervoor zorgen dat hun platformen met deze stroom aan data om kunnen gaan en nadenken hoe ze waarde kunnen halen uit deze informatie.

“Al deze trends vragen om een multidisciplinair simulatieplatform waarop alles wordt samengebracht, van ontwerp tot het testen, 3D-simulatie en systeemsimulatie”, aldus Christophe VandeVelde, Senior PLM Consultant bij Siemens PLM Software. “In de software moeten diverse disciplines en componenten worden samengebracht, inclusief analytische tools. Pas wanneer al die componenten met elkaar worden samengebracht, is het mogelijk om goed geïnformeerde en voorspellende beslissingen te nemen. Met ‘predictive engineering’ wordt het voor ieder maakbedrijf een stuk eenvoudiger om bij te blijven met alle trends, terwijl de kwaliteit en snelheid van het ontwikkelproces op een vertrouwd niveau blijft.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden