31 augustus 2017 - 2 min leestijd

Slimme beeldsensoren besturen de productie van morgen

Moderne computers kunnen tegenwoordig grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheid verwerken. Beeldsensoren kunnen daarom in toenemende mate de rol van normale sensoren overnemen en op ten duur worden gebruikt om machines en industriële installaties aan te sturen. In het Europese samenwerkingsproject Tomocon werken twaalf onderzoeksinstellingen uit negen landen samen met vijftien industriële bedrijven aan nieuwe beeldsensoren om deze te integreren in productieprocessen. Het project wordt gecoördineerd door Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR).

Het wetenschappelijke onderwerp van het nieuwe Europese opleidingsnetwerk ‘Smart Tomographic Sensors for Advanced Industrial Process Control’ (Tomocon) is relevant in het kader van de digitalisering van industriële processen. Vision-meetmethoden hebben potentieel als sensoren voor de real-time controle van processen en systemen – met name bij de ontwikkeling van ultrasnelle parallelle dataverwerking. Dit onderwerp is bijvoorbeeld ook bekend uit het gebied van zogenaamd autonoom rijden. Voor veel industriële processen zijn tomografische meetmethoden van bijzonder belang omdat ze inzicht bieden in de systemen. De onderzoekers hebben zich voor het project een aantal vragen gesteld om de uitdaging die hun te wachten te staat in kaart te brengen. Vragen zijn o.a.: Hoe gaat het systeem om met agressieve procesomstandigheden of grote hoeveelheden data? Hoe kunnen belangrijke parameters voor besturing en regeling intelligent uit de beeldgegevens gehaald worden? En hoe ziet de nieuwe mens-machine communicatie eruit? Uit deze vragen blijkt dat de onderzoeksgebieden erg breed zijn. Men heeft het over meet- en sensortechnologie, procestomografie, -controle, -modellering, mens-machine interactie en grote hoeveelheden dataverwerking.

 

Testen

Met verschillende onderwerpen willen de leden van het project de nieuwe resultaten in diverse industrieën testen. Één van die onderwerpen gaat over het continu staalgieten. Samen met het Oostenrijkse Primetals Technologies en TATA Steel heeft HZDR een magnetisch tomografiesysteem ontwikkeld om het vullen van de gietvorm met vloeibaar staal te controleren. Naast TATA Steel behoren Delft University of Technology, Frames Group en Shell Global Solutions International tot de Nederlandse bedrijven die deelnemen aan Tomocon.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden