5 februari 2018 - 3 min leestijd

Smart Industry Implementatieagenda 2018-2021: Nederland moet voorop blijven lopen

Het is noodzakelijk dat de industrie haar concurrentiepositie versterkt en voldoende profiteert van de kansen van digitalisering. Daarom moet Smart Industry nog meer worden gestimuleerd. Dat concludeerde Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van het Team Smart Industry vandaag tijdens het Smart Industry Jaarevent in Bussum. Daar overhandigde ze de Implementatieagenda 2018-2021 aan Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

 

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink bij de overhandiging: “De Smart Industry Implementatieagenda is een versnellingsagenda. Ik wil samen met bedrijven, medewerkers, kennisinstellingen én overheid een sprint trekken naar de digitale toekomst.” Staatssecretaris Keijzer: “Digitalisering is erg belangrijk voor de groei van de Nederlandse industrie. Maar dan moet een ondernemer wel met de nieuwste software kunnen werken en moeten er bijvoorbeeld opleidingen ontwikkeld worden op het gebied van robotprogrammering. Ik steun daarom de overkoepelende Smart Industry Implementatieagenda. Met deze agenda investeren we in kennis en vaardigheden, helpen we bedrijven en kennisinstellingen om veilig en effectief hun data te delen en stimuleren we met behulp van Fieldlabs regionale samenwerking. Het kabinet stelt dit jaar hiervoor 3,5 miljoen euro extra beschikbaar.

 

Al 32 Fieldlabs actief

In 2015 is gestart met de Actieagenda Smart Industry. In de afgelopen jaren zijn 32 Fieldlabs opgezet, waarin bedrijven experimenteren met de nieuwste technologie. In deze 32 Fieldlabs wordt 165 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 40% door het bedrijfsleven en 60% door kennisinstellingen en de overheid. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat investeert hier met andere ministeries circa 42 miljoen euro in. De Fieldlabs leveren concrete resultaten zoals nieuwe producten, verbeterde productieprocessen en nieuwe bedrijvigheid. Met deze Implementatieagenda gaat de Nederlandse Smart Industry versnellen. Met de ambitie dat de productiviteit wordt verhoogd, er meer en nieuwe werkgelegenheid ontstaat en zo een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals het verminderen van grondstoffen- en energieverbruik.

 

Hoe komt de versnelling tot stand?

De agenda bevat vijf actielijnen die ervoor moeten zorgen dat de versnelling tot stand komt:

– Oprichten van een assessmentprogramma en expertisecentrum waarin bedrijven meer en gerichter aan de slag te laten gaan met Smart Industry.

– Versterken van de samenwerking tussen Fieldlabs in dezelfde regio met Smart Industry Hubs

– Ontwikkelen van nieuwe kennis door middel van een nieuwe Smart Industry roadmap.

– Start van programma mensgerichte technologie waarin mensen ondersteund worden met nieuwe technologie en ontwikkelen van ieder Fieldlab tot een SkillsLab om een leven lang leren te faciliteren.

– Start van programma data delen, waarin de programma’s cybersecurity, en data value centre worden uitgevoerd.

 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondersteunt daarnaast het regionale programma voor de slimme maakindustrie SMITZH. Staatssecretaris Mona Keijzer ondertekende deze regiodeal op het Jaarevent samen met de provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, InnovationQuarter en acht regionale Smart Industry Fieldlabs en kende een bijdrage van 700.000 euro toe. Ook tekende de staatssecretaris een Letter of Intent met de provincie Noord-Brabant voor de oprichting van een Data Value Center dat bedrijven in de industrie gaat helpen met hun big data vraagstukken. Met de ondertekening van de Smart Deals is de start van de versnelling gemaakt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden