28 september 2018 - 2 min leestijd

Sodick gebruikt keramiek voor optimale vonkoverbrenging

Deze week bezocht de redactie van TechniShow Magazine op uitnodiging van De Ridder uit Best, de productiefabrieken van Sodick in Thailand. Sodick maakt onder andere draad- en zinkvonkmachines. Een kenmerkende eigenschap van deze machines is dat ze worden uitgerust met keramische componenten.

 

Alle strategische onderdelen zoals de lagers, werktafel, tafelsokkels en boven- en onderarmen produceert Sodick van keramiek. Dit gebeurt, net als bijna alle onderdelen, volledig in eigen huis. De reden is dat Sodick keramiek gebruikt heeft te maken met de lage thermische uitzettingscoëfficiënt van het materiaal. Daarnaast geleidt keramiek elektriciteit niet tot nauwelijks. Door de slechte elektrische geleidbaarheid wordt alle energie daadwerkelijk omgezet in een vonk. Dankzij keramiek kan er nauwkeuriger en efficiënter gevonkt worden.

 

Hoge hardheid

Het vervaardigen van de keramische onderdelen gebeurt in een eigen modelmakerij waar ‘klei’ met behulp van een matrijs tot een vorm wordt gebracht. Deze matrijs wordt vervolgens kort verwarmd om het keramiek al deels uit te harden. Vanaf dat moment kan het nog eenvoudig bewerkt worden tot het definitieve onderdeel. Na het bewerken gaat het keramische onderdeel nog eens vier á vijf dagen in een oven bij een temperatuur van 1.400 oC. Dan verkrijgt het materiaal pas echt zijn extreme hardheid. Voor het hardingscproces heeft Sodick in totaal drie ovens operationeel. Na het hardingsproces moeten er nog kleine bewerkingen gedaan worden zoals het aanbrengen tapgaten. Dit vraagt door de hardheid van het keramiek veel van de verspanende gereedschappen en de bewerkingsmachines. Dit soort bewerkingen worden dus tot een minimum beperkt.

 

In de volgende editie van TechniShow Magazine verschijnt een uitgebreider artikel over het bezoek aan Sodick in Bangkok.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden