28 januari 2019 - 3 min leestijd

Solar Team Eindhoven bouwt zonneauto op Brainport Industries Campus

De nieuwe gezinsauto op zonne-energie van Solar Team Eindhoven gaat geproduceerd worden op de gloednieuwe Brainport Industries Campus (BIC). De studenten krijgen een plek in de zogenoemde ‘fabriek van de toekomst’, waar ze 1 maart 2019 de bouw van de vierde innovatieve zonnewagen starten.

Een deel van de studenten van Solar Team Eindhoven zal het kantoor op de campus van de TU/e inruilen voor een werkplaats op de BIC. Het team dat bestaat uit 27 studenten is sinds september bezig met het ontwerpen van een nieuwe gezinsauto op zonne-energie, waarmee ze in oktober 2019 aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge verschijnen. Voor het realiseren van het ontwerp gaat het team een unieke samenwerking met de BIC aan; de plek waar innovatieve hightech bedrijven en instanties krachten bundelen. De zonneauto zal dus voor het eerst geheel in Eindhoven geproduceerd worden, wat voor de studenten veel voordelen oplevert.

 

Meer dan een productielocatie

Het enorme gebouw van de BIC biedt niet alleen voldoende ruimte voor het bouwen van een zonneauto, maar biedt volgens Carijn Mulder ook volop kansen. “We zijn bijvoorbeeld bezig met het opzetten van samenwerkingen met studenten van het Summa Collega voor freeswerk en Engie ondersteunt ons bij het inrichten van de werkplek. Juist het feit dat op de BIC faciliteiten, kennis en de drive om te innoveren samenkomen maakt het voor ons een ideale plek om onze droom te realiseren.”

 

Product van een ecosysteem 

Ferdinand Gremmen, SDK Vastgoed, ontwikkelaar van de BIC, verwelkomt de studenten: “Dat het Solar Team Eindhoven naar de BIC komt is geweldig nieuws. De auto die door het team gebouwd wordt is een perfect voorbeeld van high mix, high complexity, low volume, waarbij innovatie voorop staat. Dit is eigenlijk precies waar de Brainport Industries Campus als ‘Fabriek van de Toekomst’ voor staat. En dat brengt de komst van het team écht tot leven. Bovendien sturen we erop aan dat de andere campusbewoners met hun kennis, kunde en expertise mee gaan denken. Op die manier wordt de auto die in oktober aan de start zal staan in Australië een product van ons ecosysteem.”

 

Geen vanzelfsprekendheid 

Een duurzame, bereikbare en comfortabele productielocatie is geen vanzelfsprekendheid voor het studententeam. Vorige teams hebben in barre omstandigheden in alle uithoeken van het land aan de auto gebouwd. Carijn Mulder: “We hebben een oven ter grootte van een zeecontainer nodig en die zijn niet makkelijk te vinden, vandaar dat voor de productie van de Stella Vie een aantal teamleden wekenlang in een stacaravan hebben geleefd. Een productieplek in Eindhoven is ontzettend belangrijk voor het verbeteren van het teamproces.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden