2 april 2020 - 4 min leestijd

Spoedlevering DMG Mori helpt Nijdra opschalen voor Covid-19

DMG Mori heeft in korte tijd een CTX beta 800 TC vanuit de showroom in Bielefeld geleverd aan Nijdra. Hierdoor kan Nijdra haar productiecapaciteit voor medische apparatuur opschalen. De vraag is door Covid-19 sterk gestegen. Zo heeft Philips Healthcare onderdelen nodig voor ventilators, monitoren en CT-scanners en vraagt Hologic om onderdelen voor analyseapparatuur voor PCR-testen.

“Hoogwaardige producten tegen scherpe prijzen met korte levertijden zijn een handelsmerk van Nijdra”, zegt zaakvoerder Dennis van Dijk. Dit is ook de reden voor de hoge mate van klantloyaliteit. “Dit betekent natuurlijk dat we vaak heel flexibel en snel moeten reageren.” Het laatste voorbeeld hiervan is de wereldwijde corona-crisis. Het COVID-19-virus verspreidt zich zo snel dat gezondheidsdiensten tot het uiterste worden gepusht of zelfs volledig worden overweldigd. “Met name de vraag naar ventilatoren en laboratoriumapparatuur voor het analyseren van bloedmonsters is groter dan ooit tevoren.” Onderdelen en modules voor deze en andere medische producten maken deel uit van de dagelijkse productie bij Nijdra.

“Normaal gesproken is medische apparatuur goed voor 40 procent van onze omzet, maar dit is momenteel 65 procent.” Tijd is een cruciale factor in de huidige situatie: “De hoogste prioriteit wordt gegeven aan orders die helpen in de strijd tegen het COVID-19-virus.” Philips Healthcare benaderde Nijdra als reactie op de oproep van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) aan alle fabrikanten van medische apparatuur om hun capaciteiten met het oog op de pandemie te vergroten. Philips Healthcare had voornamelijk behoefte aan componenten voor ventilatoren, monitoren en CT-scanners. “Ook wij staan voor de uitdaging om aan deze hoge vraag te voldoen”, legt Van Dijk uit. Ook de leveringen aan het bedrijf Hologic worden opgevoerd. “Het Panther Fusion-systeem wordt momenteel gebruikt in laboratoria voor de belangrijke PCR-tests voor het COVID-19-virus.”

 

Zeszijdig bewerken

Aangezien Nijdra voor het grootste deel aan groeimarkten levert, streeft het bedrijf naar voldoende productiecapaciteiten en de optimalisatie van productieprocessen. Ook compleetverspaning is een hot topic, zoals de machines op de werkvloer duidelijk aangeven. Alleen al vijf bewerkingscentra van DMG MORI zijn in bedrijf, waaronder twee vijfassige DMU 65 monoBLOCK-machines met automatisering. Wat het draaien betreft, gebruikt Nijdra sinds 2017 een CTX beta 800 TC met een automatische staafaanvoer. “De tegenspil en de +/- 110 ° B-as met een speciale freesspindel maken zeszijdige compleetbewerking inclusief ontbramen mogelijk op de machine”, zegt Van Dijk. “Dankzij zijn 120 Nm en 12.000 tpm biedt de compactMaster freesspindel ons de freesprestaties van een bewerkingscentrum. De Y-as met +/- 100 mm maakt ook volledige bewerking van alle zijden van zeer complexe werkstukken mogelijk. ”

 

Micrometerbereik

Operator Peter Voorsluis produceert medische instrumenten en onderdelen voor röntgenbuizen op de CTX beta 800 TC en vertelt: “In deze moeilijke tijden is het van groot belang om onder de gegeven tijdsdruk de benodigde kwaliteiten te waarborgen. We gebruiken de CTX beta 800 TC om verschillende medische instrumenten en onderdelen voor röntgenbuizen te produceren, die zeer hoge oppervlaktekwaliteitsspecificaties hebben.” Zowel de nauwkeurigheid van het draaifreescentrum als de handling van de werkstukken zijn hier van cruciaal belang: “Enerzijds produceren we daarom in het micrometerbereik op de CTX beta 800 TC en anderzijds dragen we altijd handschoenen, reinigen we de onderdelen direct op de machine en verpakken we ze in speciale zakken.”

 

Vijf werkdagen

Vanwege de goede ervaring die het opdeed met de CTX beta 800 TC, bestelde Nijdra nog zo’n machine om de capaciteit in zeszijdige compleetbewerking verder te vergroten. Deze bestelling werd geplaatst nog voor de verspreiding van het Covid-19-virus. De levering was oorspronkelijk gepland voor eind mei, maar door de snelle ontwikkelingen was de productiecapaciteit eerder nodig. Om Nijdra te helpen bij het leveren van de dringende bestellingen van Philips Healthcare en andere klanten, heeft DMG MORI vanuit haar showroom in Bielefeld een CTX beta 800 TC geleverd. Het hele traject inclusief de ingebruikstelling nam slechts vijf dagen in beslag. “De uitgeleende machine stelt ons in staat om te produceren en dus te helpen voldoen aan de hoge behoeften totdat het nieuwe model wordt geleverd”, zegt een tevreden Van Dijk.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden