30 mei 2024 - 2 min leestijd

Stabilisatie Duitse markt in zicht ondanks moeilijke start van het jaar

De orders die de Duitse machinegereedschap-industrie in het eerste kwartaal van 2024 ontving, waren 24 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitsland daalden met 2 procent, terwijl die uit het buitenland met nog eens 32 procent daalden.

“De sector ervaart momenteel een groot tekort aan orders vergeleken met het voorgaande jaar. Dit is deels te wijten aan een basiseffect, aangezien er begin 2023 nog steeds aanzienlijke orders beschikbaar waren”, zegt Markus Heering, uitvoerend directeur van de VDW (Duitse Vereniging van Machinegereedschappenbouwers). Momenteel tekenen zich de eerste tekenen van stabilisatie af, al zullen de komende maanden hierin doorslaggevend blijken. “Onze leden vertellen ons dat er ook in Duitsland een duidelijke vraag is van klanten, maar dat veel investeringsbeslissingen momenteel worden uitgesteld vanwege de grote onzekerheid”, vervolgt Heering.

Sommige indicatoren wijzen erop dat de situatie in de tweede helft van het jaar zou kunnen verbeteren. Een lagere inflatie, lagere energieprijzen, het vooruitzicht van de eerste renteverhogingen, het einde van de voorraadafbouw, betere economische indicatoren en hogere reële inkomens die de consumptie stimuleren, zouden een basis kunnen vormen voor een terugkeer naar hogere investeringen.

Opleving

Deze analyse wordt ook ondersteund door de omslag in de Global Purchasing Managers’ Index, die begin dit jaar terugkeerde naar een laag groeiniveau. Voor 2025 voorspelt Oxford Economics, de voorspellingspartner van de VDW, een sterke stijging van 8,3 procent in het wereldwijde verbruik van werktuigmachines. Regionaal gezien heeft de opleving een brede basis. Vooral India, de ASEAN-regio, de VS, Mexico en Canada komen naar voren als drijvende krachten. In veel Europese landen kan een terugkeer naar een duidelijke opwaartse trend worden verwacht.

“De stijgende internationale consumptie zou wel eens kunnen leiden tot een stijging van de orders in Duitsland”, zegt Heering vol vertrouwen. Ook wijst hij erop dat de overheid hier een rol kan spelen door ervoor te zorgen dat de industrie met meer vertrouwen naar de toekomst kan kijken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden