20 mei 2019 - 2 min leestijd

Steenfinishtechnologie in Hembrug harddraaimachines

Hembrug Machine Tools heeft een overeenkomst gesloten met PTGoldAU UG voor de exclusieve levering van steenfinishtechnologie, KombiFin genaamd. De overeenkomst geldt alleen voor harddraai- en rondslijpmachines.

PTGoldAU UG, met hoofdzetel in Maagdenburg (D), levert hoognauwkeurige oppervlakte-bewerkingstechnologie voor moderne CNC-machines. Tegenover de exclusieve levering van de KombiFin technologie stelt Hembrug een Mikroturn 100 hard-draaimachine ter beschikking. Zij gaan deze gebruiken voor proeven en jobber gerelateerde werkzaamheden.

 

Kleine steenbewerkingsunits

Het finishproces is een al lang bestaand proces en wordt onder andere ingezet bij de productie van hoog belaste afdichtings- en lagerzittingen op bijvoorbeeld aandrijfassen voor hydraulische pompen. Het gaat hierbij om een proces met grote aantallen, met één type werkstuk en waarbij de voor- en nabewerking op afzonderlijke machines wordt uitgevoerd. De KombiFin-technologie betreft echter kleine, sensorische steenbewerkingsunits die eenvoudig in moderne CNC-bewerkingsmachines kunnen worden geïntegreerd. Een nabewerking op een afzonderlijke machine is daardoor niet meer nodig. Door de integratie van deze systemen in de Hembrug Mikroturn harddraaimachines komt het finishproces nu beschikbaar voor fabrikanten van kleine tot middelgrote series met een variabel werkstuk spectrum. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een spiraalvrije oppervlaktestructuur realiseren die alleen met harddraaien niet mogelijk is. De steenfinishunit kan eenvoudig in de gereedschapswisselaar worden gemonteerd. De rotatie van het werkstuk en de beweging van de steenfinish unit wordt dus door de harddraaimachine uitgevoerd. De oscillatie van het steenfinish gereedschap en de contactkracht wordt door de besturingseenheid van het opzetstuk geregeld. Het proces kan zowel met olie als met emulsie worden gekoeld.

Met de integratie van steenfinishtechnologie kunnen voor- en nabewerking nu dus op één machine plaatsvinden. Dit bespaart processtappen, kosten en er kan een hoge oppervlakte- (< 0,3 µm Rz) en vormnauwkeurigheid ( < 2 µm) worden bereikt. Hembrug beschikt over een testmachine met deze nieuwe technologie en heeft reeds diverse klanttesten met succes uitgevoerd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden