19 juli 2017 - 5 min leestijd

Tachyon Engineering beschermt gehoor werknemers met zelfontworpen isolatiekast

Tachyon Engineering in Soest heeft een isolatiekast gebouwd om de geluidshinder op de werkvloer terug te dringen en het gehoor van haar werknemers te beschermen. De roestvast stalen kast is bekleed met geluidsisolerende platen en voorzien van een schuifdeur die naadloos aansluit op de kast, waardoor de isolatiewaarde optimaal is. Voor het schuifdeursysteem gebruikt Tachyon Engineering lineaire geleidingen van Rollon.

Tachyon Engineering biedt een breed scala aan engineeringoplossingen. Het bedrijf is opgericht in 2010 als ‘spin-off’ van Tachyon Motorsport en het is dan ook niet verwonderlijk dat het zich met haar engineeringactiviteiten voornamelijk op de automotive-industrie richt: van CAD-ondersteuning tot volledig ontwikkelde en gevalideerde turn-key-oplossingen. Het bedrijf is voornamelijk gespecialiseerd in turbochargertechnologie en small OEM-applicaties. Tachyon Engineering beperkt zich echter niet tot de automotive-industrie: de oplossingen van het bedrijf zijn overal te vinden waar turbochargertechnologie wordt toegepast. Bas Schinkel, projectengineer bij Tachyon Engineering: “We ontwikkelen en produceren kleine tot middelgrote series turbochargeroplossingen voor onder meer sportwagens, jachten, pleziervaartuigen en energieopwekkingssystemen. Zo helpen we bijvoorbeeld klanten die de performance van een motor in een raceauto willen verbeteren. Dat is heel specialistische werk: voor ons geen massaproductie.”

 

Maatwerk

Doordat het bedrijf veel maatwerk levert, komt er ook veel experimenteren en testen bij kijken. Schinkel: “Uiteraard kunnen veel tests al op voorhand worden uitgevoerd met behulp van CAD-simulatiesoftware. Daarna maken we een testmodel, om te voorkomen dat er al een hele serie is geproduceerd terwijl de motor niet zo blijkt te presteren als wij dat hadden gewild. We gaan net zolang door met testen en ‘finetunen’ tot de testturbo optimaal werkt. Pas dan wordt deze ‘technisch vrijgegeven’ en kan het daadwerkelijke productieproces beginnen.” De engineers hebben gedurende het hele ontwikkel- en productieproces veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Daarom is het hele bedrijf zo ingericht dat het aan de ISO / TS 16949: 2009-kwaliteitsnormen voldoet voor het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en installeren van automotive-gerelateerde producten. Daarnaast gebruikt de organisatie geavanceerde kwaliteitsinstrumenten, waaronder APQP, SPC, FMEA en PPAP.

 

110 dB

 ”Ook de veiligheid en het welzijn van onze werknemers op de werkvloer is voor ons van groot belang. Een voorbeeld is gehoorbescherming: met name tijdens het assemblageproces kan het geluidsniveau flink oplopen en onze werknemers moeten op dat moment natuurlijk voldoende beschermd worden tegen gehoorbeschadiging. Zo wordt tijdens de assemblage van het turbinehuis aan het turbolagerhuis een v-band gemonteerd met hoogfrequente trilhamers. Dat maakt een enorme herrie: het geluidsniveau loopt zelfs op naar 110 dB, terwijl dit volgens de Arbowetgeving maximaal 80 dB mag zijn”, vertelt Schinkel. Het bedrijf zag drie mogelijke manieren om dit probleem op te lossen. Schinkel: “Als eerste hebben we onderzocht of we deze processtap anders konden inrichten, maar het bleek al snel een noodzakelijk onderdeel. Daarna hebben we geïnventariseerd welke hulpmiddelen we konden inzetten om het gehoor van onze werknemers te beschermen. We hebben onder meer gekeken naar professionele oorkappen. Hierbij is het probleem dat iedereen op de werkvloer zo’n oorkap op moet zetten, dus ook alle werknemers die zich met totaal andere werkzaamheden bezighouden. Dit vormde een ernstige belemmering voor de communicatie tussen onze engineers. Tot slot hebben we daarom gekeken of we dit specifieke assemblageonderdeel konden verplaatsen naar een aparte, geluidsdichte ruimte, zodat de rest van de werknemers geen geluidshinder meer ervaart.” Dit bleek de juiste oplossing voor Tachyon Engineering.

 

Isolatiekast

De geluidsdichte ruimte werd uiteindelijk een isolatiekast, die het bedrijf zelf ontwierp. Om ervoor te zorgen dat de kast het geluid optimaal tegenhoudt, moet de kier tussen de kast en de deur zo klein mogelijk zijn. Het bedrijf testte verschillende mogelijkheden, waaronder draaideuren, maar ook schuifdeuren die zowel horizontaal als verticaal werden gemonteerd. De geluidsemissie bleek het kleinst bij een verticale schuifdeur met slechts 0,4 millimeter ruimte tussen de deur en het frame. De deur werd gemonteerd in een telescopische geleiding van Rollon, leverancier van lineaire assen en geleidingen. Hierin kan de schuifdeur over de gehele hoogte van de kast soepel omhoog en omlaag glijden. Schinkel: “We hebben voor de geleiding van Rollon gekozen, omdat deze leverancier ons een geleiding kon bieden die vrijwel zonder speling langs het frame gemonteerd kon worden. Dat is van essentieel belang om het onnodig lekken van geluid te voorkomen.” Daarnaast speelde de verlengde slag van de telescopische geleiding een rol. Om de opening van de kast vrij toegankelijk te houden, moet de deur in zijn geheel voor de kast weggeschoven kunnen worden. Schinkel: “Rollon kon ons een telescopische geleiding leveren met een verlengde slag van 701 mm. Met deze speciaal voor ons aangepaste telescopische geleiding met een lengte van 1090 mm kan de deur wel 1791 mm verschoven worden.”

 

Grote geluidsreductie 

Al met al is Schinkel tevreden over het resultaat: “De geluidsisolatiekast is een groot succes geworden. Wanneer de kast gesloten is tijdens het monteren van de v-band, is daarbuiten slechts een geluidsniveau van 70 dB te meten. Dat betekent niet alleen dat onze werknemers geen verdere maatregelen voor gehoorbescherming hoeven te treffen, maar ook dat we onze werkzaamheden flexibeler kunnen inplannen. Doordat we de geluidshinder van onze werkplaats flink hebben kunnen terugdringen, kunnen we ook onze productietijden verruimen, mocht dat noodzakelijk zijn.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden