29 januari 2018 - 3 min leestijd

TechniShow 2018 geënt op kennisoverdracht

TechniShow 2018 zet van 20 t/m 23 maart in de Jaarbeurs in Utrecht in op kennisoverdracht. Diverse beursthema’s en lezingen behandelen populaire onderwerpen als Smart Industry, automatisering en 3D-printen.

Ilse Bloot-Blokland, Projectmanager Marketing en Communicatie bij FPT VIMAG vertelt: “Uit onderzoek blijkt dat er ontzettend veel behoefte is aan meer informatie over trends zoals IIoT, Big Data, procesoptimalisatie, automatisering en 3D-printen. De TechniShow gaat dit jaar praktisch inzetten om vragen over deze trends in de industrie te beantwoorden. Na een bezoek aan TechniShow moet een bezoeker een antwoord hebben op de vragen ‘wat is het, wat zijn de voordelen voor mijn bedrijf, waar begin ik en hoe kom ik bij een Fieldlab? Dat willen we bereiken met de nieuwe opzet van TechniShow.”

 

Matchmaking

Nieuw op de TechniShow is het onderwerp Matchmaking. Deze optie stelt bezoekers in staat om in contact te komen met exposanten, maar ook met andere bezoekers. Uit onderzoek blijkt dat de vraag naar kennis enorm groot is. Met Matchmaking heeft de organisatie nu een platform bedacht, waarbij het mogelijk is om met elkaar in contact te komen en ervaringen en succesverhalen uit te wisselen, met als doel om van elkaar te leren. Een onderwerp waar op dit moment veel vraag naar is, is het containerbegrip Smart Industry. Voor dit onderwerp zal er een heuse Smart Industry helpdesk aanwezig zijn op de TechniShow. Deze helpdesk gaat een extra bijdrage leveren aan alles rondom het slimmer maken van de maakindustrie. Daarnaast zullen bezoekers dit jaar eindelijk ook praktische voorbeelden van Smart Industry zien.

 

Thema’s

De TechniShow en ESEF kennen naast Smart Industry nog een paar andere thema’s, waaronder industrieel 3D-printen, rol van de mens en internationaal ondernemen. In 2016 is industrieel 3D-printen voor het eerst als thema onder de aandacht gebracht. Toen om bewustzijn te creëren over de eventuele mogelijkheden van de technologie. Inmiddels zijn we twee jaar verder en hebben de meeste mensen in de industrie gehoord van Additive Manufacturing (AM). Toch worstelen veel bedrijven nog met de vraag of AM voor hun toepassingen interessant kan zijn, met welke printtechniek ze moeten starten, wat voor randapparatuur ze nodig hebben en of het sowieso iets oplevert. Het thema industrieel 3D-printen gaat daarom inhoud geven aan de praktische kant van de opbouwtechniek. Er wordt bijvoorbeeld heel sterk gekeken naar het voortraject van een geprint product om te laten zien dat de ontwerpfase cruciaal is voor AM en dat de denkwijze hiervoor compleet anders kan zijn dan bij het ontwerpen van conventionele producten.

Een ander thema dat onder de aandacht wordt gebracht is de rol van de mens. De mens is nog altijd vrij uniek in de maakindustrie maar toch worden steeds meer taken overgenomen door automatiseringsoplossingen. Op de beurs zal informatie vindbaar zijn over hoe werknemers en automatisering samen kunnen worden gebracht in een bedrijf. Het opleiden van werknemers zal hierin een speerpunt zijn, omdat hun rol in de toekomst sterk zal veranderen.

Met de vele veranderingen in de wereld en de invloed die die veranderingen kunnen hebben op de bedrijfsvoering en de sector, heeft de beursorganisatie ook het thema internationaal ondernemen in de wereld geroepen. Onzekerheden zoals de brexit, de invloed van Trump, het klimaatakkoord en de diverse spanningen in de wereld zijn factoren om rekening mee te houden. Op de beurs wordt duidelijk hoe je als bedrijf hiermee om kan gaan.

De TechniShow vindt dit jaar plaats van 20 t/m 23 maart in Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie over de belangrijkste beurs voor de maakindustrie leest u op www.technishow.nl.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden