18 december 2019 - 4 min leestijd

TechniShow Magazine top 10 – 2019

In de decembermaand is het altijd leuk om even terug te blikken op afgelopen jaar. 2019 was, ondanks wat economische en politieke spanningen in de wereld, een mooi jaar voor de maakindustrie. We zeggen het elk jaar maar ook 2019 zat weer bomvol met beurzen, seminars, open huizen en allerlei andere evenementen. En dat heeft geresulteerd in veel nieuws, zowel in print als online. In dit bericht een overzicht van de top 10 meest populaire online nieuwsberichten van 2019.

 

#1 Chiron opent high-tech Precision Factory in Neuhausen

Na slechts 15 maanden bouwen is de nieuwbouw van de Chiron Precision Factory in Neuhausen ob Eck (D) afgerond. Het is het grootste project van Chiron in bijna 100 jaar bedrijfsgeschiedenis. “Met een capaciteit van maximaal 400 machines per jaar is de Chiron Precision Factory één van de modernste machinefabrieken in Europa”, legt Dr. Ing. Markus Flik, voorzitter van het Chiron-management uit. Lees verder.

 

#2 Zelfherstellende robots ‘voelen pijn’

In de komende drie jaar werken onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit van Cambridge, École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles de la ville de Paris (ESPCI-Paris) en Empa samen met de Nederlandse polymeerfabrikant SupraPolix aan de volgende generatie van robots: (zachte) robots die ‘pijn voelen’ en zichzelf genezen. De partners kunnen ter ondersteuning rekenen op 3 miljoen euro van de Europese Commissie. Lees verder.

 

#3 Dikke jaren voor Duitse industrie zijn even voorbij

De industriële productie in Duitsland krimpt en krimpt. De cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken voor het tweede kwartaal waren bijzonder slecht. Hoewel de dienstensector robuust is, krimt de industrie al vier kwartalen op rij. De dalingen sinds het derde kwartaal van 2018 waren maar liefst 0,9%, 1,1%, 0,3% en 1,8%. Lees verder.

 

#4 Henry Blom zet symbolisch eerste schop in de grond voor nieuwbouw

Henry Blom, directeur van Hoffmann Quality Tools, heeft op woensdag 4 september symbolisch de eerste schop in de grond gezet voor het nieuwe bedrijfspand op bedrijventerrein Westermaat De Veldkamp in Borne. Op deze plek verrijst straks een hypermodern kantoorpand op een fraaie zichtlocatie. Lees verder.

 

#5 KMWE breidt activiteiten uit met overname ATM

KMWE Group heeft 100% van de aandelen van Birdie Beheer (ATM) overgenomen waar de bedrijven ATM Oirschot en ATM Mould Cleaning deel van uitmaken. Beide partijen hebben op vrijdag 14 juni overeenstemming bereikt.  Lees verder.

 

#6 Dynamische, zelfassemblerende micromachines

Het bouwen van een machine met veel verschillende componenten is een uitdagende taak. Het wordt nog spannender als de machine slechts enkele micrometers groot is. In dat soort gevallen is het handig wanneer de onderdelen zichzelf monteren. Wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Intelligente Systemen in Stuttgart (MPI-IS) kunnen met een nieuwe techniek kleine machines met afmetingen tussen 40 en 50 micrometer assembleren. Lees verder.

 

#7 CMZ introduceert productieve serie draaibanken

Om te kunnen voldoen aan de bestaande vraag heeft CMZ onlangs zijn productiecapaciteit verhoogd. Uit dit proces is een nieuwe productieve draaibank ontstaan; de TTL Serie. Deze machines kunnen simultaan met drie gereedschappen bewerken dankzij een subspil met een Z-as. Lees verder.

 

#8 Widenhorn krijgt predicaat Hofleverancier bij honderdjarig jubileum

Medio september heeft Widenhorn haar honderdjarig jubileum in Diergaarde Blijdorp gevierd. Het was precies honderd jaar geleden dat Albert Widenhorn aan de Leuvehaven in Rotterdam begon met het verkopen van Wolverine Motors en niet veel later gereedschappen & machines. Het jubilerende bedrijf ontving het predicaat Hofleverancier. Het Predicaat geeft bedrijven het Recht om het Koninklijk Wapen te voeren met daarbij de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Lees verder.

 

#9 Nefkens (Hembrug): “De eigen identiteit blijft behouden”

Gesprek met Robert Nefkens van Hembrug over de verkoop van zijn bedrijf aan Danobat. Waarom heeft hij Hembrug verkocht en hoe gaat het verder? “Hembrug blijft de Hembrug die het was, maar nu in samenwerking met een club die open is.” Lees verder.

 

#10 Haimer presenteert digitalisering voor mkb en grote ondernemingen

De Haimer Group heeft op de EMO Hannover 2019 laten zien hoe een modern gereedschapsbeheer werkt: met hoogwaardige, procesbetrouwbare componenten, consistente digitalisering en het volledig geautomatiseerd voorinstellen van gereedschappen met behulp van een robotcel. Lees verder.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden