12 december 2019 - 3 min leestijd

Tenco DDM 3D-print in spuitgiet-kwaliteit

Van 3D-printing wordt nog steeds beweerd dat de kwaliteit niet vergelijkbaar is met die van andere productietechnologieën. Onterecht, zo blijkt. Tenco DDM slaagt er namelijk in om 3D-prints te produceren met een kwaliteit die vergelijkbaar is met die van stukken die met spuitgiet-technologie werden geproduceerd. En dat breekt een hele nieuwe markt open.

Tom Castermans, CEO Tenco DDM :”Concreet komt het erop neer dat je – zeker voor stukken in seriegroottes tot 2.000 stuks – veel kans hebt op een goedkopere en minstens even goede oplossing met 3D-printing”. Met 3D-printing vallen de matrijskosten namelijk weg, en dat zorgt algauw voor een besparing van € 10.000 tot 50.000 euro – dus voor 2.000 stuks bespaart men dan bv. tot 25 euro per stuk.

 

Toepassingen

Deze 3D-prints worden nu al worden ingezet in bijvoorbeeld de automobielindustrie. Het gaat dan om zichtbare stukken, in het voertuig, die worden geproduceerd met een tolerantie van 0,05 mm.

Maar ook in de elektronica markt vinden de toepassingen hun gebruik. Freddy Caubergh van NSI, een fabrikant van industriële toetsenborden: “wij gingen er ook eerst van uit dat dit niet mogelijk zou zijn met 3D-printing. Maar een kleine kosten-baten analyse maakte snel duidelijk dat we het minstens eens moesten proberen”. Het voordeel van het wegvallen van de investeringskosten is dat een try-out zonder de initiële kosten van mallen of werktuigen mogelijk wordt“, dus gewoon een keer proberen is eigenlijk pijnloos”, zegt Freddy Caubergh.

Een ander voorbeeld is de productie van diverse cruciale onderdelen voor benchtop PET/SPECT/CT scanners voor de medische industrie – waar uiteraard afwerking en toleranties aan de hoogste eisen moeten voldoen. Zo maakt Molecubes uit Gent reeds geruime tijd gebruik van 3D-geprinte onderdelen die ook de nodige straling weerstaan en de medische beeldvorming niet verstoren.

 

3D-printen vaker overwogen

Het grote verschil met enkele jaren geleden is dat er verschillende grote materiaalleveranciers in 3D-printing zijn gestapt. Het aantal beschikbare materialen en kwaliteiten is daardoor exponentieel toegenomen. “Meer algemeen”, zo stelt Castermans, “zien we dat heel wat productiebedrijven nu begrijpen dat ze hun voordeel kunnen doen met de technologie. Bij elke stap in de productie wordt er minstens overwogen om te gaan 3D-printen, en dat brengt heel wat innovatiepotentieel met zich mee.” Natuurlijk speelt ook mee dat de levertijden bij 3D-printing vaak beduidend korter zijn dan voor spuitgieten. Daarnaast is ook de mogelijkheid om snel te itereren een belangrijke factor in de besluitvorming van de maakbedrijven.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden