11 mei 2020 - 3 min leestijd

Teqram EasyFlipper kantelt zware onderdelen in handomdraai

Teqram heeft onder de naam EasyFlipper een machine ontwikkeld om binnen 5 seconden zware platen of plaatwerkdelen om te draaien. Dit is tien tot twintig keer sneller dan conventionele methoden. Het roteren van onderdelen om ze ondersteboven te krijgen, is een veel voorkomend probleem bij bedrijven in de staal- en plaatverwerkende industrie. De handeling kost veel tijd en levert veiligheidsrisico’s op voor de betrokken medewerker. Om dit op te lossen heeft Teqram de EasyFlipper ontwikkeld en gepatenteerd.

De meeste industriële bedrijven kantelen zware onderdelen met behulp van een hijskraan of diverse hefbomen zoals een koevoet. Deze manier van werken is tijdrovend, vraagt veel fysieke inspanning van de werknemer of werknemers en kan voor gevaarlijke situaties zorgen. “De industrie kampt met een tekort aan vakmensen. Het creëren van veilige arbeidsomstandigheden is daarom belangrijker dan ooit. Met behulp van automatisering krijgen medewerkers meer tijd voor waardevolle taken. Daarnaast faciliteert een automatiseringsoplossing als EasyFlipper fysieke afstand, wat helpt om de curve van de corona-pandemie af te vlakken”, vertelt Frans Tollenaar, directeur van Teqram.

 

Verbeter efficiëntie, kwaliteit en veiligheid

De EasyFlipper bestaat uit twee tafels die worden bediend door pneumatische cilinders, waarvoor een luchtdruk van 6 bar benodigd is. Op de ene tafel worden de onderdelen gelegd, waarna de andere tafel de delen opvangt tijdens het ‘flippen’. Dit werkt zowel linksom als rechtsom. De hele cyclus neemt minder dan 5 seconden in beslag, terwijl het handmatig draaien van een onderdeel, afhankelijk van de afmeting en de massa, tussen de 60 en 120 seconden in beslag neemt. Het gevolg is meer productiviteit, een snelle ROI en minder veiligheidsrisico’s. De EasyFlipper is robuust ontworpen en weegt ongeveer 400 kg. Verder voorkomt het rubberen oppervlak van de EasyFlipper bovendien krassen en beschadigingen op het werkstuk, wat resulteert in minder afval of kostbare nabewerking.

 

Draai tot 500 kg per EasyFlipper

De EasyFlipper kan onderdelen met een massa tot 500 kg omdraaien. Daarmee biedt de EasyFlipper een antwoord op de meest voorkomende werkstukmassa’s bij industriële productiebedrijven. Het systeem is geschikt voor onderdelen met een maximale afmeting van 1.200 mm x 800 mm x 100 mm (XxYxZ). Bij zwaardere onderdelen die deze afmetingen overschrijden, is het echter mogelijk om meerdere EasyFlippers te combineren. Hierdoor kan Teqram met een standaard systeem een passende oplossing leveren voor elke toepassing.

 

Onderdeel van een compleet robotsysteem

De EasyFlipper kan uiteraard beladen worden met behulp van een conventionele hijskraan en handmatig bediend worden door middel van een drukknop. Echter kan de EasyFlipper dankzij de open I/O-connectiviteit ook gekoppeld worden aan een vision gestuurde robot van Teqram. In dat geval is het mogelijk om de EasyFlipper te integreren in een complete productiecel voor nog meer efficiëntie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden