14 december 2021 - 2 min leestijd

Theo Henrar (FME) wil 100 miljoen extra voor circulaire economie

Op het FME symposium Circulaire Maakindustrie riep voorzitter Theo Henrar het toekomstig kabinet op om minimaal € 100 miljoen extra te investeren in de circulaire economie. Dit kan 7,2 miljoen ton CO2 reduceren. Dat is maar liefst de helft van de opgave van de industrie!

In Nederland is circulariteit volgens Henrar nog geen ‘core business’. De deelnemende partijen, waaronder naast FME ook de Metaalunie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), willen daarom een doorbraak creëren door Brussel de juiste wetten en regels op te laten stellen. Maar ook klanten kunnen impact maken door eisen te stellen aan de toeleverende keten. Daarnaast kan een zogenoemd ‘digitaal product paspoort’ een belangrijk instrument zijn. Digitalisering en circulariteit zijn aan elkaar verbonden en veel bedrijven moeten nog grote digitale stappen te zetten.

Reduce, reuse en recycle

Een succesvolle energietransitie kan niet zonder de overgang naar een circulaire economie. Op dit moment is onze economie nog grotendeels lineair. Klinkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel. We moeten stoppen met het delven en verwerken van grondstoffen tot een product dat we na gebruik weggooien. In een circulaire economie sluiten we de kringlopen van al deze grondstoffen.

Nog makkelijker: in een circulaire economie wordt het grondstofgebruik verminderd (reduce) en het hergebruik van producten en onderdelen vermeerderd (reuse). Denk aan het delen van auto’s. Daarnaast hergebruiken we grondstoffen waar het kan (recycle). Het omzetten van producten naar diensten, zoals we nu allemaal een Spotify-abonnement hebben in plaats van CD’s te beluisteren, valt onder een circulaire economie.

Kritisch

Theo Henrar roept het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, daarom op om het accent bij duurzaam inkopen niet op de procedures vooraf te leggen, maar in plaats daarvan te controleren of diensten en producten écht duurzaam zijn. Theo Henrar: “De maatschappij zal in de toekomst steeds kritischer zijn op de maatschappelijke impact van producten en diensten van bedrijven. Bedrijven met circulaire producten waarover goed is nagedacht, kunnen een voorsprong nemen op anderen.” Vijselaar: “Het is inderdaad een goed idee om circulariteit te koppelen aan de klimaatopgaven”.

Tijdens het symposium werd ook de nieuwe Wegwijzer Circulaire Cases gelanceerd met 50 nieuwe voorbeelden van circulariteit in de maakindustrie. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden