20 maart 2020 - 5 min leestijd

Thuiswerken? Niet zo eenvoudig in de maakindustrie!

Om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen wordt Nederlanders geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Neem de maakindustrie. Het is niet zo eenvoudig om een CNC-machine mee te nemen naar huis en ook het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, zoals het vervangen van een freesspil of het installeren van een nieuwe machine, gaat niet zo simpel over een Skypeverbinding. Hoe gaat de maakindustrie met het Coronavirus om en welke maatregelen treffen fabrikanten en toeleveranciers? We vroegen het aan Marc Back van Drabo, Hugo Oude Reimer van Oude Reimer en Ronald Koot van Boers & Co.

“Het is een rare wereld aan het worden en deze Corona-crisis wordt er een van lange adem”, vertelt Marc Back, directeur van Drabo uit Hardenberg. Drabo heeft verschillende maatregelen getroffen om het virus buiten de deur te houden en mogelijke verspreiding tegen te gaan. Zo zijn bezoekers van buitenaf even niet welkom, zijn klantbezoeken afgebeld en wordt de logistiek buiten afgehandeld. Daarnaast heeft Drabo pauzes opgeknipt om te voorkomen dat grote groepen gelijktijdig aanwezig zijn in de kantine, moet personeel 1,5 meter uit elkaar blijven, zijn de twee calculators in verschillende kantoren gezet en werkt een directielid vanuit huis. “We zijn zoveel mogelijk de risico’s aan het verspreiden want het werk moet door kunnen gaan. We hebben verschillende grote klanten die gewoon hun bestellingen willen ontvangen. Als toeleverancier kunnen we niet zomaar het hele bedrijf dicht doen zoals we dat bij grote bedrijven nu zien gebeuren”, aldus Back. Momenteel heeft Drabo nog een volle orderportefeuille, maar de vraag is of het bedrijf in de komende maanden aan voldoende materiaal kan komen. “We merken dat de materiaaltoevoer al iets moeilijker wordt en dat levertijden oplopen. Een deel van het materiaal komt normaal gesproken uit Italië. De materiaaltoevoer wordt de volgende bottleneck als deze coronacrisis aanhoudt. We moeten nu nuchter blijven en ons gezonde verstand gebruiken. Meer kun je niet doen”, besluit Back.

 

Motor draaiend houden

“Je kunt je niet voorstellen dat we deze week de TechniShow zouden hebben. Zo rustig is het momenteel op straat”, vertelt Hugo Oude Reimer. Voor leveranciers zoals Oude Reimer zijn de prioriteiten sterk verschoven door het Coronavirus. “De meeste klanten draaien wel productie, maar hebben liever geen mensen meer van buitenaf over de vloer. Dat betekent dat onze technische adviseurs die nu vanuit huis werken, niet in staat zijn om klanten te bezoeken. De acquisitie van grote investeringen ligt daarmee stil. Onze focus ligt nu op het draaiend houden van de productie bij de klant. Dat wil zeggen dat we als leverancier moeten zorgen dat producten en voorraden op tijd worden aangeleverd. Dat is vitaal voor de hele industrie. Je ziet nu al diverse grote fabrikanten die hun deuren moeten sluiten omdat ze geen key-onderdelen meer kunnen krijgen. Dat willen we bij onze klanten zien te voorkomen”, aldus Hugo. Ook op het gebied van service is het voor leveranciers een rustige tijd. Voor Oude Reimer geldt dat het servicepersoneel alleen nog cruciale werkzaamheden uitvoert op locatie. Daarbij nemen ze alle voorzorgsmaatregelen die het RIVM stelt in acht. “Het virus zit niet in de machine dus onderhoud kan in principe veilig uitgevoerd worden, zolang je alle maatregelen maar serieus neemt.” Hugo is van mening dat je als maakbedrijf en leverancier ook kan leren van de situatie. “Door zo slim mogelijk met deze externe factoren om te gaan, wordt je als bedrijf gestimuleerd om innovatief en creatief te werken. Dit kan op den duur zorgen voor een efficiëntieslag.”

 

“We draaien gewoon door”

Boers & Co geeft aan twee weken geleden al de nodige maatregelen te hebben genomen. Een deel van het kantoorpersoneel werkt vanuit huis en verder zijn intern de voorgestelde maatregelen van het RIVM doorgevoerd. Ook heeft Boers & Co hun 3D-printers ingezet om speciale deuropeners te printen. “Vooralsnog draaien we gewoon door”, vertelt Ronald Koot van Boers & Co. “Er zijn een paar orders geannuleerd die automotive gerelateerd zijn, maar verder is het qua productie momenteel nog ‘business as usual’. We werkten gelukkig al veel digitaal dus de werknemers die nu vanuit huis werken konden snel aan de slag.” Koot is wel van mening dat de coronacrisis een groot effect gaat hebben op de economie. “Omdat OEM’ers stilstaan wordt de hele toeleveringsketen ontregelt. Momenteel zijn maakbedrijven nog druk met hun goedgevulde orderportefeuille, maar straks gaat de economische stilstand overal voor problemen zorgen. En die stilstand kan zo tot de zomerperiode aanhouden. Dan duurt het toch een hele tijd voordat de efficiëntie weer terug is in de economie.”

Het coronavirus houdt momenteel de bouw van een nieuwe fabriekshal van Boers & Co tegen. Stedin, die de elektra aan moet leggen, heeft het werk stilgelegd. Daardoor kan ook de vloer niet gelegd worden. “Je ziet dat wanneer er een schakel niet levert, de complete keten stil komt te liggen. Zo gaat het niet alleen in de bouw maar overal. Het is te hopen dat de steunmaatregelen van de overheid ook echt uitgevoerd gaan worden om te voorkomen dat partijen wegvallen. Ik raad dan ook iedereen aan om de overheidsinformatie voor ondernemers goed te volgen”, besluit Koot.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden