5 oktober 2023 - 5 min leestijd

Timesavers directeur Hartendorp verlaat bedrijf na 27 jaar

Na 27 jaar werkzaam te zijn geweest bij Timesavers International – waarvan 23 jaar als managing director – is het tijd voor Paul Hartendorp om met pensioen te gaan. Met enthousiasme en toewijding heeft hij zijn rol vervuld. Hoewel in oktober dit jaar een einde komt aan zijn avontuur bij Timesavers, zal het bedrijf altijd een deel van hem blijven. Met nieuwe uitdagingen in het vooruitzicht zal Frans Huvers, zijn opvolger, in oktober van start gaan. Ontmoet de nieuwe Managing Director op de Blechexpo in Stuttgart van 7 tot en met 10 november.

Timesavers International BV is fabrikant van industriële breedband schuurmachines en heeft klanten over de hele wereld. Het begon allemaal in 1939, als Linden Machinefabriek in Rotterdam. De focus lag eerst alleen op houtbewerkingsmachines. Pas later in de jaren 1970 werden de machines voor de metaalindustrie gebouwd. Rond 1965 verhuisde het bedrijf naar Goes in de provincie Zeeland. Uiteindelijk werd Linden Machines in 1996 samengevoegd met Timesavers USA en nam het bedrijf haar huidige naam aan.

Begin

De huidige algemeen directeur, Paul Hartendorp, heeft de integratie van beide bedrijven vanaf het allereerste begin meegemaakt. Hij heeft vele strategiewijzigingen doorgevoerd om het bedrijf – in samenwerking met alle medewerkers – te brengen tot wat het nu is: de grootste en meest ervaren fabrikant van dit type machines op de wereldmarkt. Samen met de Amerikaanse moederorganisatie staan ze in voor meer dan 70 miljoen euro aan machines. Timesavers maakt deel uit van een Amerikaanse holding: InCompass, Manufactured Growth Solutions.

In de beginjaren van het millennium veranderde Timesavers International haar koers op de Europese markt. Het begon zich volledig te richten op metaal. In de jaren die volgden, wist het bedrijf een leidende rol te veroveren, die het vandaag de dag nog steeds heeft. De roterende borstelmachines, die in 2010 als eerste een nieuwe generatie machines lanceerden, hebben de industrie de afgelopen 10 jaar aanzienlijk veranderd. Het bracht ontbramen, finishen en afronden van kanten binnen de mogelijkheden van de klant.

Make-over

In 2014 ondergingen de machines een radicale make-over. De focus lag niet langer alleen op de technologische aspecten van de machines en de bewerking, maar ook op het ergonomische en esthetische ontwerp. Dit resulteerde in de prestigieuze “Red Dot” award van 2015, voor het beste industriële ontwerp in de machine-industrie.

In de afgelopen jaren heeft Timesavers haar productportfolio steeds verder uitgebreid. Met zo’n breed machinepark is er voor elke klantvraag een oplossing. De werkbreedtes van de ontbraam- en finishmachines gaan van 300 mm tot 2100 mm (of zelfs 2600 mm voor precisieslijpen). De combinatie van toepassingen kan gebruikt worden voor elk type metaal, zoals aluminium, roestvrij staal, staal, koper en zelfs onderdelen met doordrukkingen of beschermfolie.

Precisieslijpen

Daarnaast is het bedrijf actief op de markt voor precisieslijpen. Het begon in 2005 en is sindsdien uitgegroeid tot buitengewone projecten voor grote toonaangevende bedrijven in Europa, de VS en China. Ondertussen heeft het zich gevestigd tussen de traditionele freesmachines en steenslijpmachines, in een aantal nichemarkten.

Na 27 jaar, waarvan 23 jaar als algemeen directeur, zal Hartendorp op 1 oktober het stokje overdragen aan zijn opvolger Frans Huvers. Paul verwacht wel in een diep gat te vallen, aangezien Timesavers en Goes al zo lang zijn tweede thuis is geweest. Paul: “Ik ga nog elke dag met veel toewijding en plezier naar mijn collega’s en werk. Ik had 27 jaar geleden nooit verwacht dat ik zo lang bij dit bedrijf zou blijven. Het heeft mij gegrepen, zoals het zoveel collega’s heeft gegrepen. En als dat eenmaal zo is… dan laat het je niet meer los.” En dit kan worden bevestigd. Dat bleek in 2021, toen Timesavers International haar 25 jarig jubileum vierde. In dat jaar waren 22 medewerkers al 25 jaar in dienst van het bedrijf. Zeker in deze tijd is dat zeldzaam. Toch is het tegelijkertijd het bewijs; Timesavers zit in het bloed van de mensen hier.

Al die jaren heeft Hartendorp het bedrijf gerund als een MKB-familiebedrijf. “De fantastische Amerikaanse Holding heeft ons altijd de ruimte gegeven om te ontwikkelen en uit te breiden. Waar maak je dat nog meer mee?” zegt Paul. Voor de directeur is het de perfecte timing om het bedrijf te verlaten. Het functioneert in topconditie en er liggen nog talloze kansen in het verschiet. “Ik zal deze jaren nooit vergeten en ik koester alle herinneringen die ik hier heb opgedaan.”

Opvolger

Zijn opvolger, Frans Huvers, is een echte technicus en ingenieur vanaf het begin. Hij heeft veel ervaring, waaronder diverse managementfuncties bij machinebouwers in Nederland. Natuurlijk staat hij ook internationaal zijn mannetje. Hij kent Timesavers al langer, omdat hij in het verleden (uiteraard) een machine van het merk heeft gekocht op een van zijn werkplekken. Net als het bedrijf en de meeste collega’s hier, is hij een echte Zeeuw.

Frans staat voor de uitdaging om het bedrijf door de volgende groeifase te loodsen. Het bedrijf is al actief in verschillende delen en markten over de hele wereld. De volgende stap is het vergroten van het marktaandeel en het verder openbreken van bestaande markten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden