10 april 2019 - 5 min leestijd

Tom Tischner (CEO Axoom) over kiezen van een digitaal platform tijdens Nationaal Metaalcongres

Tom Tischner is CEO van Axoom, een digitaal platform voor IoT in de maakindustrie. Volgens hem zijn platformen de basis van Industrie 4.0 en daarmee ook de basis voor de toekomst. Zonder verregaande digitalisering verzandt de industrie. “Ik wil mensen helpen hoe ze het juiste platform voor hun bedrijf kunnen vinden.”

 

Hoe belangrijk is de informatiestroom van machines? “Cruciaal”, zegt Tom Tischner. De CEO van Axoom, een digitaal platform voor IoT in de maakindustrie, ziet dagelijks dat machines niet optimaal produceren en dat er ook geen input is om dat te signaleren. Laat staan dat die data helpt als input voor de verdere ontwikkeling van de machines en installaties.

“Om de continue prestaties van de geleverde machines te waarborgen en om hun eigen service te verbeteren, hebben machinefabrikanten een intelligent genetwerkte oplossing nodig om fabrieken te monitoren.”

Het AXOOM-platform verbindt fabrikanten, machines, componenten, sensoren en software en maakt een continue gegevensoverdracht mogelijk tussen systemen en interfaces, onafhankelijk van de fabrikant. Het cloud based IoT-platform host en aggregeert de gegevens en biedt apps voor optimaal gebruik van de machines. Dit maakt het gemakkelijk om via internet de volledige machine te netwerken, te besturen en te analyseren. Voor controle- en analysefuncties worden apps gebruikt die worden aangeboden door AXOOM, maar ook door belangrijke gebruikers zoals het machinebouwbedrijf TRUMPF en, in de toekomst, door andere platformdeelnemers.

 

Verschil

De digitalisering van de fabriek, of Industrie 4.0, is afhankelijk van software-platformen. Deze alomvattende pakketten zijn de sleutel naar de toekomst van de metaalwereld, is de stellige overtuiging van Tischner. De CEO van Axoom somt op: “Uitvaltijd wordt verminderd dankzij forecasts op afstand en probleemvermijding. Individueel toegesneden klantenservice is niet langer tijdintensief en duur. In realtime verstrekte machinegegevens helpen om producten continu te verbeteren. Nieuwe en verdere ontwikkelingen van de fabrieken worden uitgevoerd door actuele veldgegevens op een nieuw niveau te gebruiken. En nieuwe digitale diensten en bedrijfsmodellen kunnen zelfs worden ontwikkeld op basis van gegevens.”

IoT maakt namelijk het verschil binnen een plant. Axoom heeft met GF Metal een heel traject doorgelopen om de fabriek te digitaliseren. “Ze wilden de transitie maken van de machine naar de cloud. Onze consultants hebben samen met GF Metal de digitale transformatie gemaakt, inclusief een implementatiestrategie. GF Metal en wij hebben echt als partners opgetreden om de fabricage- omgeving te digitaliseren. Niet alleen om beter te kunnen produceren, maar ook om de veranderingen transparant en zichtbaar op de shop floor te laten zien.”

 

Waardeketen

Het ligt voor de hand dat Tischner – als platformleverancier – hoog opgeeft over platformen. Hij breekt een lans voor open standaarden. “Open betekent voor mij dat iedereen, ook concurrenten, deel kunnen zijn van ons platform. Het machinepark is heterogeen. Het is normaal dat twee machines van concurrenten naast elkaar in de productieomgeving staan en het allebei uitstekend doen. In de wereld van 4.0 werkt iedereen en alles samen.”

Het is zijn wens en hoop dat er een open standaard komt, hij betwijfelt echter of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. “Ik wil geen cynicus zijn, maar ik weet dat er ongeveer zeshonderd industriële IT-platformen zijn. Dat zal nooit samenkomen in een overkoepelend systeem. Dan is het de vraag: in welke mate past een standaard in de waardeketen? Als je daarin een goede balans vindt, kun je van je platform uitgaan en genoeg volume en traffic genereren en dus een relevant platform zijn. Binnen de metaalwereld is er een aantal standaarden die zich hebben bewezen, ondanks dat nog flink wat kwesties open liggen. Dat is voor mij ook de belangrijkste boodschap: ik wil mensen helpen hoe ze het juiste platform voor hun bedrijf kunnen vinden.”

 

Hackers

Juist voor het mkb lijkt de verandering naar Industrie 4.0 lastig. Bij dit soort bedrijven staat de machine centraal en wordt er alles aan gedaan om die machine optimaal te laten werken. Dat is nog niet hetzelfde als een fabriek optimaal te laten werken – en een betere output te hebben. “Er is meer dan voldoende capaciteit. Alleen wordt de capaciteit niet goed benut, omdat er geen connectiviteit is. Soms heeft bijvoorbeeld een plaatwerker nog ruimte zat voor nieuw werk en het volgende moment kan hij het werk niet aan. Hoe mooi zou het zijn als zijn workflow zichtbaar is en dat hij zijn capaciteit kan inzetten? Dat hij dus over het geheel een veel betere verdeling van zijn ‘workload’ heeft? Een mkb’er kan dus, via de cloud en het platform, zijn capaciteit aan de markt verkopen. Ook kleinere partijen. Vooralsnog is dit een toekomstdroom, een visie, maar het is onze taak om de capaciteit zichtbaar te maken.”

De moeilijkheid is volgens Tischner niet de techniek. Alle machines zouden allang aan elkaar kunnen worden gekoppeld. “De grootste uitdaging is de mensen overtuigen. Het is lastig om een ‘shopowner’ te overtuigen dat het delen van informatie goed is. Ik begrijp heus wel de angsten en zorgen. Het voelt alsof de bedrijfsvoering uit je handen is. Dat komt omdat de huidige eigenaars opgroeien met het idee dat hun fabriek een afgesloten wereld is. Ze zijn bang voor hackers. Ik begrijp de zorgen, maar dit soort angsten vertragen het proces. En dat is jammer, want het uiteindelijke voordeel overtreft ruimschoots het risico.”

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden