20 juni 2018 - 2 min leestijd

Trainingbureau Bright new things ontwikkelt ‘Meesterschap-traject’

Technische bedrijven schreeuwen om ervaren vakmensen.  Invulling van onderaf is moeilijk omdat het gat tussen theorie en praktijk nog altijd groot is. Aan de andere kant staan veel ervaren vakmensen op punt van pensionering, wat het probleem des te nijpender maakt. Is er bovendien niets geregeld, dan wandelt onderscheidende kennis en ervaring straks zo het bedrijf uit. Trainingbureau Bright new things ontwikkelde daarom het ‘Meesterschap-traject’ dat kennis zekert, jongeren sneller inzetbaar maakt en ouderen, als onderdeel van hun ‘3ecarrièrefase’, een motiverende coachingrol biedt.

Het wegvloeien van onderscheidende kennis kan op termijn een groot probleem worden. Veel bedrijven danken hun bijzondere (concurrentie)positie immers juist aan die onderscheidende kennis en ervaring. Ervoor zorgen dat deze kennis in huis blijft is één van de pijlers van het ‘Meesterschap-traject’ van Bright new things. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit trainingsprogramma was duurzame inzetbaarheid, waarbij oudere werknemers – die ook nog eens langer moeten doorwerken tot aan hun pensioen – een uitdagende ‘3ecarrièrefase met coachingrol’ wordt geboden. Seniors krijgen daardoor meer plezier in hun werk, terwijl de ’gezellen’ die ze onder hun hoede hebben, sneller de kneepjes van het vak leren. De voor een onderneming zo belangrijke onderscheidende knowhow wordt hierdoor veiliggesteld en de productiviteit gaat omhoog.

 

Praktijkgericht

Het ‘Meesterschap-traject’ is een praktijkgericht coachingprogramma, waarvan de invulling vooral op de praktijkvloer plaatsvindt en de resultaten direct zichtbaar zijn. De focus ligt bij het trainen van de deelnemers onder meer op het verbeteren van hun vaardigheden in het coachen van hun (veelal jongere) collega’s en op het leveren van specifieke bijdragen aan de organisatie vanuit een expertperspectief. Het systeem dat de trainers van Bright new things daarbij hanteren is onder meer gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Bateson, Cohn, Blake & Mouton, maar er worden ook creatieve- en ondernemerstechnieken zoals die van COCD en Osterwalder toegepast. Inmiddels zijn de nodige ervaringen opgedaan met pilots van het ‘Meesterschap-traject’, onder andere bij NS Reizigers in Utrecht, met duidelijk zichtbare resultaten. Ook binnen andere kennisintensieve organisaties leidt deze aanpak tot significante verbeteringen en een beter toekomstperspectief.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden