31 augustus 2018 - 3 min leestijd

Translas demonstreert effectieve lasrookafzuiging op EuroBLECH 2018

Translas heeft zijn assortiment uitgebreid met een serie mobiele filtratie-units onder de naam ClearO2. Alle ClearO2-units zijn ontworpen voor een effectieve werking van de 7XE Extractor-afzuigtoorts van Translas. De complete lijn hoogvacuümunits ClearO2 en de nieuwste afzuigtoortsen zullen voor het eerst live worden gedemonstreerd op de EuroBLECH 2018.

Lasrook bevat dampen, gassen en rookdeeltjes die een gevaar voor de gezondheid vormen. Men gaat ervan uit dat lokale afzuigarmen, afzuigkappen en mobiele filters lassers adequaat beschermen tegen blootstelling aan lasrook. Maar in de praktijk blijken deze maatregelen vaak onvoldoende effectief: niet alleen voor de lassers zelf, maar ook voor medewerkers die in de directe omgeving werken. Zoals onderzocht door onderzoeksinstituut TNO blijkt afzuiging direct bij de bron de veiligste oplossing omdat schadelijke lasrook niet langer rechtstreeks vrijkomt en de door medewerkers kan worden ingeademd.

De 7XE Extractor afzuigtoorts reduceert de hoeveelheid lasrook op de werkplek tot minder dan 1 mg/m3 gedurende een achturige werkdag (de wettelijke norm voor lasrook). Daarmee de 7XE Extractor met een ClearO2-unit tussen 90% en 95% van de lasrook direct bij de bron en filtert deze met een efficiëntie van > IFA 99,8%. Het systeem kan voor bijna ieder MIG / MAG-lasproces worden gebruikt.

 

Geïntegreerde rookafzuiging

De afzuigtoortsen van Translas beschikken over een ingebouwde extractiemodule aan het gasmondstuk. Het gasmondstuk heeft een gasopening van 12 mm en is conisch en waardoor zicht en toegankelijkheid tot de las optimaal zijn. De 7XE Extractor is een lichte lastoorts – variërend van slechts 1,1 kg tot 1,5 kg. Vanwege de kleine omvang van de handgreep en de ergonomische vorm, voelt de lasser geen verschil tussen de 7XE afzuigtoorts en een standaard lastoorts. De afzuigtoortsen van Translas zijn leverbaar met een kunststof of met een metalen zwanenhals. De metalen zwanenhals heeft de voorkeur voor omgevingen met een hogere impact.

 

Hoogvacuüm

Afzuiging direct bij de bron vereist een hoge afzuigsnelheid en lage luchtvolumes om de lasdampen efficiënt te kunnen verwijderen. Aansluiting op een hoog hoogvacuüm afzuigunit, zoals een ClearO2-unit, is daarom noodzakelijk. De ClearO2-filterunits zijn ontworpen voor de 7XE Extractor-afzuigtoortsen en zijn de enige draagbare filtratie-oplossing van dit formaat die geschikt is voor een hoog volume lasomgeving. Door de beperkte grootte en draagbaarheid is het systeem uitstekend geschikt voor toepassingen waar een hoge mobiliteit gewenst is, zoals scheepsbouw of grote gefabriceerde componenten. Het systeem kan moeiteloos naar de gewenste locatie worden verplaatst.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden