26 oktober 2023 - 5 min leestijd

Trends in plaatbewerking? Energie en software

Aan de vooravond van BlechExpo in Stuttgart laten Trumpf, Bystronic en LVD hun licht schijnen over de trends op het gebied van plaatbewerking. De drie leveranciers zien twee ontwikkelingen. Energie zorgt meer en meer voor een uitdaging. Dus moet duurzamer geproduceerd worden. En de vraag naar verdere digitalisering groeit.

Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland, was on- langs bij een bijeenkomst van FME. Onderwerp: opslag van energie. Het duizelde hem bijna voor de ogen, zoveel aspecten passeerden de revue. Hoe zit het met de opslag van energie? En het opwekken er van? Wat zegt de politiek? En wat zegt de wet? En vandaag de dag zetten panelen op het dak het zonlicht om in energie voor de elektrische auto, maar kan het ook zomaar zijn dat binnenkort de elektrische auto energie levert aan je huis? En hoe doen we dat in de plaatbewerking?

“De belangrijkste trend in plaatbewerking – en in de hele industrie – draait om hoe we met energie omgaan. Dus kijken we naar het energiegebruik van plaatbewerking, maar ook hoe we efficiënter met de productiemethoden en het materiaal omgaan. Zelfs de digitalisering staat in dienst van duurzaamheid.”

Eisma vindt dat iedereen in de industrie wat kan bijdragen. Sterker, een plaatbewerker mag zich afvragen of zijn proces nog wel duurzaam is. En als dat niet zo is, zou hij dan nog wel die productiemethode moeten blijven hanteren? Of zijn er alternatieven: efficiënter nesten, ander materiaal, nieuwe methoden? “Per saldo moeten we met zijn allen investeren, of je een klein of een groot bedrijf bent, in duurzamere, betere productiemethoden. De overheid kan hierbij helpen. Ik zie in omrin- gende landen veel subsidies en fiscale voordelen voor koplopers in de energietransitie. In Nederland gebeurt dat wel bij huishoudens, maar voor bedrijven is er te weinig steun beschikbaar.”

Daarbij werkt het huidige energienet niet mee. Er is geen plek op het landelijke energienet en het duurt waarschijnlijk nog wel even voor- dat er genoeg aansluitingen zijn voor nieuwe machines. Eisma: “Dat is de praktijk. Dan kan je hier wellicht flexibeler mee omgaan. Als jouw machine niet draait, kan je buurman jouw energie misschien wel even gebruiken. En vice versa. Dat is het begin van een oplossing voor een soort machine-sharing. Wat het ene bedrijf over heeft, kan het andere gebruiken. Op dit moment is het verboden, maar er is regelgeving in de maak om het toch mogelijk te maken. Zo kunnen we op klein niveau vraag en aanbod afstemmen.”

Betrouwbaar

Ook Anne-Roos Woolderink van Bystronic ziet dat stroomproblemen stringenter worden bij machinebouwers. “Daarom is volgens mij de transitie van CO2 naar fiber zo belangrijk. Een fiberlaser gebruikt veel minder energie en is veel rendabeler in onderhoud dan CO2-apparatuur. We proberen ook stikstofgeneratoren bij onze klanten aan te bieden. Daarmee kan je met de overcapaciteit van je zonnepanelen in het weekeinde je stikstofsysteem laten draaien. Zo sla je stikstof op in bundels, zodat je voor je laser doordeweeks gratis stikstof hebt. Het is een unit van 2,2 meter bij 2,2 meter, die zonder vergunning geplaatst kan worden. Slim omgaan met energie en duurzaam ondernemen.”

Daarnaast blijft volgens haar software belangrijk in de plaatbewerking. Offline programmeren is al een tijdje bekend, maar Bystronic heeft eigen ERP-software geschreven op basis van Dynamics 365 Business Central, waarmee je direct connectie met de CAM-software krijgt. “Je kan zo nog specifieker op productniveau een prijsstrategie kiezen. Je kan bijvoorbeeld bij een volgeneste plaat het restmateriaal wel of niet doorbelasten aan een klant. Bij koper wel, bij staal niet. Dat zijn strategieën die je kan automatiseren.”

Anne-Roos Woolderink van Bystronic

Verder kan door de digitalisering veel ‘papier’ van de werkvloer af. Alles is te vinden op terminals bij de lasersnijder, op de kantbank, maar ook bij processen als lassen of tappen en op kantoor. Het hele maakproces kan van order tot en met gereed product live worden gevolgd op een dashboard. Woolderink: “Dat geeft inzicht in je planning, de status en de locatie van een product. Met dit inzicht ben je in staat het productieproces te optimaliseren met als doel meer output te genereren met dezelfde hoeveelheid mensen.”

Het gaat volgens haar namelijk niet alleen meer over de snelste machine, het gaat om een afgestemd en betrouwbaar proces. En dus de tools op de machine die de betrouwbaarheid van het proces bewaken in combinatie met software en automatisering zijn key-factoren voor de huidige plaatbewerker.

USB-stick

Mathijs Wijn van LVD twijfelt geen seconde. “Plaatwerk gaat om automatisering, robotisering en digitalisering. Nog steeds. En dan vooral digitalisering, met meer koppelingen met een ERP-pakket. De software schiet continu heen en weer, van offerteaanvraag tot orders. Juist bij kleinere mkb-bedrijven. Die hebben namelijk geen vier mensen op de werkvoorbereiding. Een offerte moet dus zo automatisch mogelijk de deur uit.”

Werkvoorbereiding is een uitstervend beroep en slimme software neemt die plek in. “Software kan tegenwoordig ook meer. Onlangs was er een klant die vond dat de softwarecomponenten kostbaar waren. Ik stelde de wedervraag wat de productie hem zou hebben gekost zonder de huidige software. Hij gaf toe dat hij dan de betreffende producten überhaupt niet hadden kunnen maken. Dat zegt genoeg.”

Mathijs Wijn van LVD

Wijn geeft een ander voorbeeld. Hij was bij een klant en hij heeft vier uur gesproken. Het enige waarover het ging? De koppelingen met de ERP-software. “Dat een machine goed is, dat geloven ze wel. Die hebben zien staan bij andere plaatbewerkers. Maar de software bepaalt de keuze: hoe krijgen ze alles gekoppeld. En als dat lukt, wakker je hun creativiteit aan. Een tekening omzetten of een andere zetvolgorde is dan in een mi- nuut gedaan, in plaats van in een half uur.” Dus wordt LVD meer en meer een softwarebedrijf? “Nee”, lacht Wijn. Ofschoon klanten tegenwoordig langskomen met een usb-stick om te kijken wat de software kan doen. “Een machine blijft altijd het hart. Dat hart moet kwalitatief goed zijn.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden