9 november 2018 - 2 min leestijd

Trumpf brengt transparantie in interne logistiek met pucks

Om de transparantie in plaatbewerkingsbedrijven te verhogen en zoektijden naar materialen, werkstukken en gereedschappen te verminderen, heeft Trumpf op de EuroBlech de zogenaamde pucks gepresenteerd. Door pucks op bewegende facetten in een productiefabriek te plaatsen, kunnen deze eenvoudig, real-time en nauwkeurig getraceerd worden.

Met de pucks wordt een geautomatiseerde data- en materialenstroom mogelijk gemaakt. In de Smart factory van Trumpf in Chicago (VS) worden deze pucks al toegepast. Volgens Tobias Reuther, directeur van de Trumpf Smart Factory in Chicago, is de autonome fabriek een stap dichterbij dankzij deze pucks. “De visie van Trumpf is om een volledig autonome fabriek te creëren. Daar is een geautomatiseerde data- en materialenstroom een belangrijk onderdeel van. Dankzij de pucks kunnen we losstaande processen die niet over een netwerkverbinding beschikken toch volgen in de productie. Op die manier kunnen we niet alleen zoektijden verkorten, maar ook producten door AGV’s van de ene naar de andere bewerkingsmachine brengen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om klanten te laten zien hoe het met hun order staat.” Sinds de introductie op de EuroBlech zijn deze pucks ook verkrijgbaar voor klanten van Trumpf.

 

Satellieten

Het interne positioneersysteem werkt met ‘satellieten’ die aan het plafond zijn bevestigd. Deze communiceren middels een ultra-wideband technologie (UWB) met de pucks. De pucks zijn voorzien van een computerchip die op hun beurt data via de satellieten naar een computer stuurt. Hierdoor kunnen gebruikers tot op enkele centimeters nauwkeurig zien waar een puck zich bevindt. Deze informatie is eventueel ook te zien op smartphones of tablets. Tevens kan er data, zoals het ordernummer of andere informatie voor het productieproces naar de puck gestuurd worden. De puck kan deze informatie vervolgens weergeven op een klein scherm. Trumpf heeft het interne positioneersysteem ontwikkeld in samenwerking met BeSpoon; een Frans bedrijf waar Trumpf in 2017 60% van de aandelen heeft overgenomen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden