10 augustus 2020 - 3 min leestijd

Trumpf en Fraunhofer IPA versnellen ontwikkeling AI voor industrieel gebruik

Trumpf en Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA hebben een onderzoeksalliantie gevormd die loopt tot 2025. Hun doel is om kunstmatige intelligentie (AI) oplossingen te introduceren voor een ‘connected’ productie op industriële schaal. “De missie van Trumpf is om de kennis op het gebied van AI in de plaatbewerking verder uit te breiden. We zijn jaren geleden al begonnen met investeren in dit soort toekomstige technologieën die de efficiëntie van ons bedrijf aanzienlijk verhogen en ons concurrentievermogen versterken”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling bij Trumpf Machine Tools.

Vijf jaar zijn verstreken sinds Trumpf en Fraunhofer IPA hun krachten bundelden om te werken aan Smart Factory oplossingen, en de twee partners zullen deze bestaande projecten voortzetten als onderdeel van hun nieuwe onderzoeksalliantie. “Trumpf werkt al jaren samen met ons aan een digitaal verbonden productie, omdat zij onze mening delen dat de ontwikkelingen in Industrie 4.0 een geweldige kans bieden. Alles hangt af van wat er de komende jaren gebeurt – het zijn dus spannende tijden! We verwachten dat de coronaviruspandemie als een soort katalysator werkt: wie goed voorbereid is, is perfect geplaatst om te profiteren van de enorme kansen die voor ons liggen. We zullen binnenkort zien of we in onze gezamenlijke projecten de juiste basis voor de toekomst hebben gelegd”, zegt professor Thomas Bauernhansl, directeur van Fraunhofer IPA.

Tien medewerkers van Trumpf en Fraunhofer IPA zijn betrokken bij het project, dat de komende vijf jaar ongeveer 2 miljoen euro zal ontvangen.

 

Toekomstige projecten om AI verklaarbaar te maken

Een van de doelen die Trumpf en Fraunhofer IPA de komende vijf jaar hopen te bereiken, is het ontwikkelen van oplossingen voor een betere datakwaliteit in de productie. Dit weerspiegelt het cruciale belang van gegevens van hoge kwaliteit als het gaat om het behalen van efficiëntiewinst met AI. Om aan deze behoefte te voldoen, zullen de twee partners hun onderzoeksactiviteiten op het gebied van verklaarbare kunstmatige intelligentie uitbreiden. Hun doel is om de werking van neurale netwerken interpreteerbaar te maken. Nieuwe bevindingen op dit gebied zijn van groot belang voor plaatfabrikanten. De resultaten van dit soort data-analyse kunnen de kwaliteit van de fabricage verhogen, tijd en kosten besparen.

 

Nieuwe oplossingen bijna op de markt

Trumpf en Fraunhofer IPA begonnen in 2015 samen te werken op het gebied van digitale productie. De eerste resultaten van deze samenwerking komen nu op de markt. Daartoe behoort het Trumpf-assistentiesysteem Sorting Guide, dat is ontworpen om werknemers te helpen bij het verwijderen en sorteren van lasergesneden metalen onderdelen. De AI-oplossing detecteert het verwijderingsproces van onderdelen en voorziet werknemers automatisch van alle informatie die ze nodig hebben voor intralogistiek. Het systeem markeert onderdelen in verschillende kleuren om te laten zien welke bij elkaar horen, hetzij omdat ze deel uitmaken van dezelfde order, bestemd zijn voor dezelfde klant of naar dezelfde machine gaan voor de volgende stap in het fabricageproces. Deze oplossing vervangt de documentatie die anders bij elk onderdeel zou worden geleverd, waardoor tijd wordt bespaard en fouten worden voorkomen. De twee partners hopen voort te bouwen op deze eerste successen door hun strategische samenwerking in de toekomst voort te zetten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden