4 oktober 2018 - 4 min leestijd

Trumpf luidt op EuroBlech nieuw tijdperk in van autonome fabrieken

Trumpf presenteert talrijke oplossingen voor autonome fabrieken op Euroblech 2018 in Hannover. Het bedrijf is ingesteld om een ​​reeks digitaal verbonden toepassingen voor plaatbewerking te presenteren die zijn ontworpen om productieprocessen eenvoudiger en efficiënter te maken.

“Naarmate ze steeds autonomer worden, nemen onze machines meer taken op zich en maken ze het leven gemakkelijker voor de mensen die ermee werken. Maar deze voordelen alleen worden ontgrendeld met een verbonden, intelligente productieomgeving. Dat is wat ons in staat stelt productiviteitswinsten te behalen en het concurrentievoordeel van onze klanten veilig te stellen. Kunstmatige intelligentie is daarbij de sleutel,” zegt Heinz-Jürgen Prokop, Chief Executive Officer Machine Tools bij Trumpf. Prokop merkt op dat er nu weinig te winnen valt door te streven naar steeds hogere laserkracht. In plaats daarvan moet de nadruk liggen op aangesloten machines en de processen die zich stroomopwaarts en stroomafwaarts van het daadwerkelijke productieproces voordoen. Gecombineerd met intelligente data-analyse, beweert hij dat hiermee de grootste productiviteitswinsten kunnen worden bereikt.

 

Assistentiesystemen

Trumpf heeft reeds de basis gelegd voor de autonome fabriek door talrijke hulpsystemen in zijn machines op te nemen. Een voorbeeld dat snijprocessen betrouwbaarder maakt, is Smart Collision Prevention. De programmering van deze functie houdt al rekening met kantelende delen en ontwikkelt vervolgens een verwerkingsstrategie in zijn berekeningen om botsingen met de snijkop te voorkomen. Meer en meer machinefuncties besturen nu processen autonoom. Een voorbeeld is Smart Nozzle Automation, een functie die periodiek de spuitmond inspecteert en deze automatisch vervangt als deze beschadigd is. En dat zijn niet de enige oplossingen op het gebied van autonoom lasersnijden die Trumpf presenteert op de EuroBlech dit jaar.

 

Zelflerende machines 

Het volautomatische TruLaser Center 7030 lasersysteem tilt het hele concept van autonome machines naar een hoger niveau. Van programmering tot deelsortering, alles wat het doet is volledig geautomatiseerd. “We zijn al begonnen met het gebruik van intelligente gegevensanalyse om de processen die door deze machine worden uitgevoerd te verbeteren. Door klantfeedback op te nemen in de vorm van gegevens, willen we het hele systeem gestaag perfectioneren. Artificial Intelligence is de volgende stap in Industry 4.0” zegt Thomas Schneider, hoofd van de ontwikkeling van gereedschapsmachines bij Trumpf. Een goed voorbeeld is de loseenheid van de machine. De pennen die de plaat uit het schrootskelet tillen, zijn ontworpen om te zorgen voor een efficiënte en betrouwbare verwijdering van onderdelen door middel van zuignappen. Als de pinnen het de eerste keer niet goed krijgen, start de machine zelfstandig een nieuwe verwijderingscyclus op, zonder tussenkomst van een interventie. Vervolgens herhaalt het deze cyclus zo vaak als nodig totdat het werkt. De machine verwerkt elk van deze nieuwe pogingen en leert hier van, zodat het in de toekomst sneller kan.

 

Slimme fabriek, intelligente logistiek

Trumpf zal ook een verbonden intra-logistieke oplossing presenteren bij Euroblech, iets dat Trumpf al succesvol heeft getest in haar Industry 4.0 showcase-fabriek en op geselecteerde klantlocaties. De oplossing verbetert de logistieke processen die op de werkvloer worden uitgevoerd, bijvoorbeeld de routing van onderdelen van het ene verwerkingsstation naar het volgende. “Klanten die deelnemen aan ons producttestprogramma hebben soms vijfcijferige besparingen gerealiseerd door ons indoorlokalisatiesysteem in te zetten”, zegt Schneider. “Het stelt hen in staat om zoektijden te verkorten en taken op een intelligente manier te prioriteren.” Dit wordt steeds belangrijker, omdat batchgroottes kleiner worden en fabrikanten van plaatbewerkingen steeds meer moeite hebben om hun werk gedurende het hele productieproces bij te houden. Tegelijkertijd willen de klanten van de plaatmetaalfabrikanten weten in welke fase hun bestelling is beland – een niveau van transparantie dat ze gewend zijn van online zakendoen. Het indoor lokalisatiesysteem stelt Trumpf-klanten in staat hun productieprocessen efficiënter te beheren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden