1 september 2017 - 3 min leestijd

Trumpf met slimme integratie van 3D-printen op EMO

Dit jaar zullen bezoekers van EMO toegang hebben tot een apart gebied gewijd aan additive manufacturing (AM) technieken. Hier zal Trumpf zijn expertise laten zien in Laser Metal Fusion (LMF) en Laser Metal Deposition (LMD). Het bedrijf zal zich niet alleen richten op machineoplossingen, maar ook op het informeren van bezoekers over de mogelijkheden van additieve technologie.

“Gebruikers hebben vaak nog veel vragen over additieve productie, en we willen die vragen beantwoorden door gebruik te maken van specifieke voorbeelden”, vertelt Rainer Grünauer, hoofd verkoop voor Additive Manufacturing bij Trumpf. Trumpf laat een uitgebreid assortiment componenten zien die de vele mogelijke toepassingen van AM in de industriële productie illustreren. “AM is het meest effectief voor complexe componenten, terwijl voor eenvoudige onderdelen conventionele technologieën vaak volkomen adequaat zijn”, zegt Grünauer. “Waarom niet het beste van beide werelden hebben door te vertrouwen op een slimme mix?”

 

Nieuwe aanpak

Trumpf experts laten zien hoe deze slimme mix in de praktijk werkt met behulp van een gereedschapshouder voor slijpschijven in CNC-slijpmachines. Dit tweedelige component bestond uit verscheidene soldeerverbinding. Deze verbinding is het zwakke punt van het gereedschap en beïnvloedt de levensduur op een negatieve manier. Nu heeft een nieuwe AM-ontwerpstrategie dit zwakke punt verwijderd door op een conventioneel geproduceerde voorvorm met AM het bovenste complexe deel , laag voor laag, op te bouwen met behulp van metaalpoeder. Dankzij de ontwerpvrijheid die door AM-technologie wordt geboden, is het onderdeel lichter en bestaat het uit veel minder materiaal. Het heeft ook een geometrisch geoptimaliseerde wanddikte voor een optimale drukverdeling. Door het ontwerp van het component aan te passen aan additieve fabricage technieken, vereist het geen ondersteunende structuren – wat de verwerkingstijd verlaagt. Dit voorbeeld laat zien dat de uitdaging van AM is dat je vanaf het begin moet denken en ontwerpen in de mogelijkheden van deze techniek. In tegenstelling tot conventionele technieken gaat het niet om het observeren van beperkingen die het fabricageproces bepalen, maar om de belemmeringen in eigen denken te overwinnen. Nu volgt de vorm de functie. “Met deze nieuwe ontwerpvrijheid moeten gebruikers leren hoe ze hun bestaande productieprocessen optimaal kunnen aanvullen, op plaatsen waar het zinvol is. Dat willen we op de EMO duidelijk maken en klanten in ondersteunen”, zegt Grünauer.

 

Verschillende machines en technieken

Trumpf presenteert op de EMO verschillende machines voor het printen van metaal. De TruPrint 100 is een compact en universeel toepasbaar LMF-systeem dat in staat is om componenten met een diameter tot 100 mm en een hoogte tot 100 mm te produceren. De TruPrint 3000 is inmiddels volledig gericht op de industrialisatie van additieve productie. Het is uitgerust met een 500 watt Trumpf laser en kan componenten produceren tot 300 mm in diameter en 400 mm in hoogte. Naast de LMF-systemen zal op de EMO ook de LMD-printers aan bod komen. Deze techniek zal live op de stand van Okuma, naast de stand van Trumpf, gepresenteerd worden. Bij deze fabricage techniek produceert de laser een smeltbad op het oppervlak van het onderdeel, waaraan metaalpoeder via een nozzle wordt toegevoegd. Terwijl LMD voornamelijk gebruikt werd om beschermende coatings aan te brengen en componenten te repareren, wordt het vandaag de dag ook gebruikt om geheel nieuwe componenten te vervaardigen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden