16 januari 2020 - 4 min leestijd

Trumpf presenteert puzzelstukjes voor autonome fabriek op TechniShow

Trumpf heeft diverse puzzelstukjes ontwikkeld die samen de toekomst vormen van een autonome fabriek. Want dat is het doel van Trumpf: toewerken naar een volledig gedigitaliseerde en geautomatiseerde plaatwerkfabriek. Tijdens TechniShow 2020 laat Trumpf al enkele puzzelstukjes zien die deze digitaliseringstransitie mogelijk maken. Zo wordt onder andere Active Speed Control gepresenteerd. Dit systeem kijkt rechtstreeks door de nozzle van de lasersnijmachine in de snijsnede, bewaakt het proces in real-time en past continue de voedingssnelheid aan.

Trumpf heeft zich de autonome fabriek als doel voorgenomen. En dat kost tijd. Veel tijd volgens de machinebouwer. Want alle puzzelstukjes moeten afzonderlijk van elkaar worden ontwikkeld, samengevoegd en toegepast. En dat laatste is een uitdaging, omdat veel klanten de voordelen nog niet zien van Industry 4.0 oplossingen. Het weerhoudt Trumpf er echter niet van om verder naar de toekomst te kijken. En daar vormen termen als 5G, ultra-breedband (UWB), kunstmatige intelligentie en een universele machinetaal het fundament van een autonome fabriek.

Een persconferentie tijdens de Blechexpo in Stuttgart liet zien hoe hoog digitalisering op de agenda staat bij Trumpf. Opvallend was namelijk dat er niet ingegaan werd op nieuwe machines en toebehoren, maar dat alleen het onderwerp digitalisering het gespreksthema was. Heinz-Jürgen Prokop, CEO werktuigmachines vertelde over de huidige stand van zaken rondom digitalisering. “Het ongeduld is groot. Dat komt omdat veel klanten niet de voordelen zien van de vele puzzelstukjes die samen de autonome fabriek mogelijk maken. Voeg je alle puzzelstukjes samen dan kun je als bedrijf pas echt de productiviteit verbeteren. We hebben een aantal klanten die al wel met onze oplossingen bezig zijn en daar wordt het profijt echt duidelijk. Wat deze slimme oplossingen doen is namelijk grip krijgen op processen voor, tijdens en na de machinebewerkingen”, aldus Prokop. Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland vult aan: “Machines zijn tegenwoordig zo snel, daar is niet zo heel veel winst meer te behalen. Wat er gebeurt in en naast de machine, daar moeten we onze pijlers op richten. En dat is niet eenvoudig, omdat het voor- en natraject moeilijk in beeld is te brengen. Daardoor is het ook lastig om eventuele verbeterpunten te herkennen. Met digitalisering kunnen we overzicht in alle bedrijfsprocessen creëren, van orderintake tot aan de logistieke afhandeling.” Volgens Prokop kan een plaatwerkbedrijf met de oplossingen die Trumpf nu al beschikbaar stelt, tot wel vijftig procent meer rendement behalen. Ook geeft hij aan dat de autonome fabriek zoals Trumpf die voor ogen heeft nog wel twintig jaar op zich laat wachten, maar dat binnen een decennium de plaatbewerking onherkenbaar zal veranderen. “Wie nu niet meegaat in digitalisering zal het op relatief korte termijn al zwaar krijgen.”

 

Autonoom lasersnijden

Tijdens TechniShow 2020 geeft Trumpf een kijkje in het autonoom produceren. Hier presenteert het bedrijf namelijk Active Speed Control. Het systeem kijkt rechtstreeks door de nozzle van de lasersnijmachine in de snijsnede en bewaakt en regelt in real-time de voedingssnelheid. De snijsnede onthult veel over de onderdeelkwaliteit en de processtabiliteit. Hoe gemakkelijker het gesmolten materiaal uit de opening komt, hoe gladder de machine snijdt. Active Speed Control bewaakt de smeltstroom in constructie- en roestvast stalen platen vanaf vier millimeter. Het sensorsysteem kijkt door het mondstuk en neemt de straling waar die ontstaat wanneer het materiaal smelt. Met behulp van deze zogenaamde procesverlichting bepaalt het of het gesmolten materiaal volgens planning de snede verlaat en berekent honderden keren per seconde de snelst mogelijke voeding. Op deze manier zorgt Active Speed Control voor een optimale snelheid, zelfs als de plaatdikte varieert of als de bovenkant is vervuild door roest of verf. Dergelijke materiaalverschillen leiden gewoonlijk tot de vorming van slak of het afbreken van de snede. Tot nu toe was het de taak van de operator om de centrale snijparameters aan te passen en in te stellen op het materiaal. Het maken van proefsneden was daarbij tijdsintensief, vooral bij steeds kleinere series. Dankzij Active Speed Control zijn deze proefsneden niet langer nodig en dat komt de productiviteit ten goede.

In de februari editie van TechniShow Magazine verschijnt een uitgebreider artikel over de puzzelstukjes van Trumpf die een autonome fabriek mogelijk maken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden