11 april 2018 - 2 min leestijd

Trumpf toont Tube & Wire primeur op Intech

Trumpf heeft deze week tijdens de huisshow Intech in Ditzingen (D), die in het teken stond van Industry 4.0 en E-mobiliteit, de TruLaser Tube 7000 fiber buizensnijmachine gepresenteerd. Deze machine wordt van 16 t/m 20 april tijdens de Tube en Wire in Düsseldorf als wereldprimeur gepresenteerd. De nieuwe buizenlasersnijmachine is volgens Trumpf flexibeler en productiever dan de CO2-buizensnijmachine.

De TruLaser Tube 7000 fiber is geschikt voor het snijden van buizen met diameters tot 254 mm en een wanddikte van maximaal 10 mm. De vastestoflaser en de RapidCut functie zorgen voor hoge snijsnelheden. Bovendien kan de machine afschuiningen tot 45 graden snijden. In het hart van de machine bevindt zich een TruDisk 4001 fiberlaser van 4 kW. In combinatie met de RapidCut-functie kan een productiviteitsverbetering van 15% t.o.v. de CO2-machine worden gerealiseerd. RapidCut kan de machinedynamiek verviervoudigen. Daarnaast heeft Trumpf de PierceLine-technologie in de machine gebracht. Deze technologie wordt al langer gebruikt in de plaatbewerkingsmachines en deze functie helpt om sneller te kunnen ‘piercen’.

 

Veiligheid

Om de operator onbeperkte toegang te geven tot de laad- en loszijde van de machine, zonder blootgesteld te worden aan straling van de laser, heeft Trumpf de Trulaser Tube 7000 fiber uitgerust met een zogenaamde ‘beam guard’. Deze oplossing zorgt ervoor dat de operator het LoadMaster Tube buizenmagazijn kan beladen terwijl de machine operationeel is. Dankzij LoadMaster Tube kan de machine onbemand bewerken. Het buizenmagazijn van de laadeenheid kan maximaal vier ton aan buizen bevatten. LoadMaster Tube voert alle benodigde instellingen automatisch uit, waardoor de insteltijden worden verkort. Voordat de software wordt geladen, wordt de geometrie van de buizen en profielen vergeleken met de gegevens die zijn opgeslagen in het besturingssysteem, zodat het juiste materiaal is geladen. Een grijpersysteem transporteert de buizen van het magazijn naar de machine. Een klemsysteem houdt de buis vast terwijl het systeem het materiaal hanteert. Sensoren bewaken het klemsysteem en zorgen ervoor dat dit automatisch wordt aangepast aan elke buisgeometrie en profielgeometrie. Voor kleinschalige series en speciale profielen kan de operator het zwenkbare transportsysteem gebruiken. Bovendien kunnen individuele buizen op elk moment handmatig worden geladen. Terwijl afgewerkte onderdelen worden uitgeladen, testen sensoren of de machine ze correct heeft ontladen. Transportbanden transporteren de onderdelen vervolgens direct in dozen of in containers – indien nodig gesorteerd.

In de volgende editie van TechniShow Magazine komt een uitgebreider artikel over het nieuws van Trumpf Intech. Daarin komt ook de rol van de laser bij E-mobiliteit aan bod.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden