29 november 2018 - 4 min leestijd

Trumpf TruLaser Series 1000 van de grond af opnieuw ontworpen

Trumpf heeft de TruLaser Series 1000 vanaf de grond af opnieuw ontworpen. Deze machines kunnen nu over de hele linie worden geautomatiseerd en veel snijgerelateerde processen kunnen autonoom worden verwerkt om de kosten van onderdelen te verlagen. 

De nieuwe serie bestaat uit twee soorten machines, de TruLaser 1030 fiber en de TruLaser 1040 fiber met werkoppervlakken van respectievelijk drie en vier meter lang. De TruDisk vastestoflaser werkt op constant vermogen en is ongevoelig voor reflecties van koper, messing en andere materialen die reflecteren bij het snijden. Trumpf rust de machine uit met gegevens voor het snijden van veel voorkomende materialen en diktes van plaatwerk. Het verbetert hun procesbetrouwbaarheid – ze kunnen zelfs koper snijden met stikstof. Machines met een 4 kW-laser zijn uitgerust met BrightLine-fiber. Met deze functie kunnen ze dik zacht staal op een procesbetrouwbare manier snijden. Bij een botsing met gekantelde delen buigt een speciaal beschermingsmechanisme de snijkop om beschadiging van de snijkop en de machine te voorkomen. De TruLaser Series 1000 heeft vijf uittrekladen onder het frame van de machine voor het opvangen van slak of kleine onderdelen.

 

Lagere kosten per onderdeel

De opnieuw ontworpen TruLaser Series 1000 van Trumpf is veel dynamischer dan zijn voorganger. De positioneringssnelheid is gestegen van 85 naar 140 meter per minuut. Deze snelheid is te danken aan het ontwerp van de carrosserie van de machine, die een stijf machinekader combineert met een lichtgewicht bewegingsapparaat en krachtige aandrijvingen. De machine snijdt alle materialen en plaatdiktes met dezelfde snijkop. Het verandert automatisch de nozzles dankzij de optionele nozzle-wisselaar. Sensoren bewaken het beschermende glas van de optiek en laten de operator weten wanneer het tijd is voor vervanging. Visuele inspecties behoren tot het verleden. Dit alles vermindert de insteltijd van de machine. De TruLaser Series 1000 bespaart ook tijd tijdens het snijproces. De PierceLine-functie vermindert de doorboringstijd met maximaal 80 procent en beschermt de machine en het materiaal. Deze machines werken energie-efficiënt met een gemiddeld energieverbruik van 13 kW voor de 3 kW laser en 14 kW voor de 4 kW laser.

 

Eenvoudig te bedienen

De TruLaser Series 1000 is voorzien van een nieuw 18,5-inch multi-touch bedieningspaneel. Het toont de meest gebruikte menu-items boven aan het scherm. Als de operator een bewerking onderbreekt, zorgt de besturingseenheid ervoor dat de verwerking op hetzelfde punt wordt hervat. De bewakingsmogelijkheid is niet beperkt tot het beschermglas: andere sensoren volgen de conditie van componenten die de snijprestaties van de machine beïnvloeden. Het biedt ook begeleiding wanneer de operator actie moet ondernemen. Stroomdiagrammen maken het gemakkelijker om bruikbare gebeurtenissen te voorspellen en bieden een efficiëntere manier om onderhoudswerkzaamheden te plannen.

 

Uitgebreide automatisering 

Een semi-automatische palletwisselaar is een standaardfunctie bij de vernieuwde TruLaser Series 1000. De operator kan nieuwe platen voorbereiden terwijl de machines werkt. De operator kan ook gesneden plaatdelen parallel aan het snijproces sorteren en lossen. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen de TruLaser Series 1000 uit te rusten met geautomatiseerde LiftMaster-componenten. Ze laden onbewerkte platen en verwijderen de gesneden plaatdelen. TruLaser Series 1000-machines kunnen ook worden aangesloten op het compacte TruStore-opslagsysteem of op een groot Stopa-opslagsysteem.

 

Mobiele machinebediening, slim gegevensgebruik

De MobileControl-app dient om de TruLaser Series 1000 te bedienen met behulp van een touchpad in de buurt van de machine. TruTops Monitor-software traceert de status van de machine continu en waarschuwt de operator bij een storing. De TruLaser Series 1000 biedt gebruikers de mogelijkheid toegang te krijgen tot de digitale toebehoren van de machine. Het bevat vijf apps die machinegegevens beoordelen en de resultaten aan gebruikers leveren. Axoom, een dochteronderneming van Trumpf, levert het cloudplatform voor de verwerking van deze gegevens. De apps bieden inzicht in het gebruik van gereedschappen en materialen en geven de huidige machinestatus aan gebruikers die onderweg zijn.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden