8 april 2020 - 2 min leestijd

TU Graz 3D-print gelaatsschermen voor ziekenhuizen

Beschermingsmiddelen voor medisch personeel zijn tegenwoordig wereldwijd schaars. De TU Graz produceert daarom 10.000 dringend noodzakelijke gelaatsschermen voor Steirische Krankenanstalten met behulp van 3D-printtechnologie.

De bescherming van medisch personeel is een belangrijke prioriteit in de huidige coronacrisis. Echter, kwalitatieve gezichtsmaskers en beschermende kleding zijn tegenwoordig moeilijk verkrijgbaar. De Technische Universiteit van Graz willen met 3D-printen 10.000 gelaatsschermen printen voor medisch personeel in ziekenhuizen.  De gelaatsschermen zijn door artsen getest en vanuit hygiënisch oogpunt gecontroleerd door de verantwoordelijke medische afdelingen. De schilden zijn herbruikbaar en kunnen gemakkelijk worden gereinigd en gedesinfecteerd.

 

Drie componenten tegen infectierisico

Het beschermende scherm van de TU Graz bestaat in wezen uit drie componenten. Het ondersteunende deel van het schild is gemaakt van PLA-plastic met behulp van een FDM 3D-printproces. Dit materiaal wordt gekenmerkt door een goede printbaarheid, is biocompatibel en biologisch afbreekbaar. Het scherm zelf bestaat uit een in de handel verkrijgbaar product die is geperforeerd en wordt bevestigd aan het ondersteunende deel. Hierdoor kan het schild indien nodig gemakkelijk worden vervangen of gereinigd. Het beschermende schild wordt vastgemaakt met een wasbare elastische band die in lengte verstelbaar is.

Momenteel worden de eerste 10.000 exemplaren rechtstreeks geproduceerd in het Schumpeter Laboratory for Innovation van de TU Graz. Momenteel printen meer dan dertig 3D-printers de klok rond. Op die manier kunnen er ongeveer 300 gelaatsschermen per dag worden geproduceerd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden