6 december 2017 - 3 min leestijd

Tuwi brengt Durma buislasersnijmachine naar TechniShow 2018

De buislasersnijmachine is in het verleden nooit echt prominent aanwezig geweest op de TechniShow. Tuwi uit Winterswijk wil daar in 2018 verandering in brengen door een buislasersnijmachine van het Turkse Durma in de kijkers te zetten. “Momenteel wordt de Nederlandse markt op het gebied van deze machines gedomineerd door twee andere fabrikanten. Met een goede prijs/kwaliteitverhouding willen we met Durma de concurrentie aangaan”, aldus Marco Mans, directeur van Tuwi.

De reden dat de buislasersnijmachine vaak een ondergeschoven kindje is op de TechniShow heeft te maken met de Tube en Wire vakbeurs die twee weken later plaatsvindt. Deze beurs specialiseert zich in het snijden van buizen en profielen. Fabrikanten reserveren daarom hun machine voor deze beurs. “De buislasersnijmachine stelt gebruikers in staat om snel en nauwkeurig in één opspanning een product te bewerken en hun producten op een andere wijze te construeren. In veel gevallen kan deze productietechniek traditionele en vaak tragere, of minder nauwkeurige bewerkingen, zoals zagen en boren, vervangen. Dat is ook de reden dat wij het belangrijk vinden dat deze technologie op de TechniShow te zien is. De machine die wij gaan tonen staat opgesteld in ons democentrum. Dat heeft als voordeel dat Durma niet een extra machine beschikbaar hoeft te stellen.”

De machine die Tuwi presenteert betreft een HD-TC 60170. Deze is geschikt voor het snijden van ronde, vierkante, ovale en rechthoekige buizen tot een lengte van 6.500 mm. De machine kan handmatig worden be- en ontladen, maar volautomatisch is ook mogelijk en een veelgevraagde optie. Op de TechniShow zal een volledig geautomatiseerd systeem komen te staan, inclusief een automatisch bundelmagazijn om de machine te beladen en een afvoersysteem voorzien van conveyor banden.

 

Net onder high-end

“De mogelijkheden van de Durma buislasersnijmachine zijn beperkt tot de functies die het gros van de metaalbewerkers in Nederland ook echt nodig heeft. Bepaalde opties, zoals een 3D-snijkop, ontbreken, waardoor Durma net onder het niveau zit van high-end machinemerken. Dat zie je terug in de aankoopprijs en daar zien we juist markt voor.” De lagere aanschafprijs doet verder geen afbreuk aan de kwaliteit van de essentiële componenten in de machine. Zo is de machine voorzien van een IPG fiberlaserbron, een Precitec Procutter snijkop met automatische focusinstelling en een Siemens Sinumerik 840D SL CNC-besturing. “De combinatie van een gunstige aanschafprijs en een hoge kwaliteit maakt de buizenlaser een concurrerende machine. Dat blijkt ook uit de reactie van onze klanten.” Op dit moment heeft Tuwi in Nederland een soortgelijke buizenlaser verkocht aan HollandSteel in Opmeer.

 

Meer oppervlakte, minder machines

In 2018 pakt Tuwi op de TechniShow groter uit dan voorgaande edities, met meer beursoppervlak. Opvallend is echter dat Tuwi ervoor kiest om nu minder machines te presenteren. “We bestaan volgend jaar 40 jaar en dat willen we breed uitdragen met een grotere stand dan voorheen. In 2018 betrekken we ook de ruimte onder de corridor bij de stand. Deze ruimte richten we in voor ‘hospitality’-doeleinden zodat de echte beursvloer gebruikt kan worden voor het opstellen van machines. En inderdaad, dit jaar is de hoeveelheid machines minder, omdat we meer grote machines operationeel willen laten zien.” Naast de Durma buislasersnijmachine laat Tuwi onder andere een Durma kantbank en vlakbedlaser, een TCI plasma-/waterstraalsnijmachine en een buigcel van Euromac zien.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden