23 november 2023 - 2 min leestijd

Twintig procent meer overnames in maakindustrie

In het derde kwartaal van 2023 zijn er 67 overnames geweest in de maakindustrie, ofwel een stijging van 20% procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat schrijft accountantsbureau BDO in hun ‘M&A Deal en Economische Update Q3 2023‘.

In het derde kwartaal van 2023 stijgt de betrokkenheid van Private Equity partijen licht naar een aandeel van ongeveer 45 procent. De aanwezigheid van Private Equity is toegenomen, gezien hun sterke interesse in mogelijkheden tot consolidatie. Dit biedt perspectieven voor ondernemers in de maakindustrie. Dergelijke partijen hebben vaak toegang tot kapitaal en expertise om bedrijven te ondersteunen bij strategische samenwerkingen, schaalvergroting en het realiseren van waardecreatie.

Het aandeel crossborder deals in de Maakindustrie is verder toegenomen, wat past in een bredere ontwikkeling waarbij deals met een buitenlandse koper steeds vaker voorkomen. Dit heeft ons inziens te maken met de sterke reputatie van de Nederlandse Maakindustrie in het buitenland, die bekend staat om innovatieve producten en hoogwaardige kwaliteit. Verder heeft Nederland (nog steeds) een interessant vestigingsklimaat voor buitenlandse partijen, van een goede fysieke en digitale infrastructuur tot een stabiel politiek en economisch klimaat. 

Prestaties

De economische vooruitzichten voor de Maakindustrie zijn in beweging, maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2023 blijven positief, staat in het rapport. Hoewel de totale industrie in Q2 en Q3 kromp, vertonen sommige sectoren nog steeds groei, zoals de (hightech-) machinebouw, voedingsindustrie en transportmiddelenindustrie. Deze uiteenlopende prestaties van subsectoren biedt zowel uitdagingen als kansen. Zo hebben thema’s als duurzaamheid en digitalisering invloed op de klanteisen en de wijze waarop zij bediend (willen) worden. Een andere uitdaging waar bedrijven in de Maakindustrie mee te maken hebben gehad zijn verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg van mondiale conflicten en/of grondstoffentekort. Dit kan leiden tot vertragingen in de productie en hogere kosten voor bedrijven. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden