2 november 2018 - 4 min leestijd

“Uitval vaak veroorzaakt door vloeistofprobleem”

Bedrijven die 24/7 verspanen hebben vaak een bijkomend praktisch dilemma; het emulsieniveau in hun machines op peil houden. Emulsietekort heeft een negatief effect op onder andere de kwaliteit van het werkstuk, de standtijd van het gereedschap en de temperatuurontwikkeling. Tevens kan het leiden tot bacterievorming in de emulsiebak, met alle nadelige gevolgen van dien. Petroline uit Lelystad heeft een oplossing ontwikkeld die geautomatiseerd het emulsieniveau en de mengverhouding reguleert.

 

“Bedrijven geven tonnen uit aan hoog geautomatiseerde machines. Het liefst met robotbelading, grote gereedschapsmagazijnen en vol- ledig gepalletiseerd. Waar vervolgens geen rekening mee wordt ge- houden zijn randzaken zoals emulsies en hoe deze op peil te houden. Want draait een machine 24/7, dan moet de emulsiebak regelmatig gecontroleerd en bijgevuld worden. En daar gaat het vaak fout”, vertelt Peter Janse, directeur van Petroline.

Volgens Janse is uit onderzoek gebleken dat 75 procent van alle onvoorziene stilstand bij een geautomatiseerde productie terug te voeren is naar een thema dat met emulsiebeschikbaarheid te maken heeft. Daarom heeft Petroline een jaar of acht geleden PetroFill ontwikkeld. Dit systeem kan verse emulsie aanmaken en automatisch bijvullen. De eerste systemen zijn intensief jarenlang getest bij klanten, waar in twee of drie ploe- gen gewerkt wordt en men voorheen problemen had met de emulsiebeheer- sing. Sinds de implementatie van de PetroFill heeft men storingsvrij kunnen produceren. Pas na drie jaar heeft Petroline de PetroFill-systemen vermarkt.

 

Zes versies

De PetroFill is inzetbaar van twee tot wel 64 machines en is beschikbaar in twee uitvoeringen: serie Modular voor zelfmontage in Plug & Play uitvoe- ringen en de serie Profi in drie varianten; de Profi A, B en C. De Profi A is de meest voorkomende versie en vult via slimme software het emulsiebad aan, wanneer de vlotter in de tank registreert dat het niveau daalt. Het complete systeem bestaat uit een sensor voor concentraat en waterdruk, een proportionele menger, een buffertank, een pomp, een sensor in de machinetank en een PLC die het geheel aanstuurt, met bewaking van concentraat, over- stroomrisico, leidingbreuk en dergelijke.

De Profi B is een slag uitgebreider en kan sturen in het proces door hoog of laag na te doseren. Dit is met name handig bij bijvoorbeeld twee groepen machines die verschillende emulsies of verschillende mengverhoudingen gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld de emulsie voor het frezen en draaien ge- scheiden worden van de emulsie voor het slijpen.

De Profi C gaat nog een stap verder. Dit systeem kan de conditie en kwaliteit van de emulsie meten in de machines. Dankzij de Analyser die via een net- werk is verbonden met het intranet of het internet, kan met actuele gegevens het navulsysteem direct aangestuurd worden. Dit maakt dat de tolerantiegrenzen van de mengverhouding nog nauwkeuriger gereguleerd kunnen worden. De Profi C is met name bedoeld voor de high-end markt, zoals de lucht- en ruimtevaartindustrie.

 

Snelle teruglevertijd

“De maakindustrie moet nog wennen dat automatisch vullen met PetroFill een logische stap is in een bedrijf waar geautomatiseerd geproduceerd wordt. Veel bedrijven hebben geen idee hoeveel tijd het kost om machines te vullen met emulsies. Dankzij de Petrofill heeft een machine een uur meer productietijd per ploeg. Rekenmodellen van klanten geven een terugverdientijd van gemiddeld zestien tot achttien maanden of korter. Veel bedrijven beseffen ook niet wat de consequenties zijn van een te laag emulsieniveau. Iedereen kan zich voorstellen wat er gebeurt als er nog veertig procent emulsie in de machinetank zit. De temperatuur gaat omhoog en zodra er wordt bijgevuld ontstaat er een koude schok. Dit resulteert in een maatafwijking in de machi- ne en producten. En dat is nog maar één voorbeeld. Automatisch bijvullen is dus essentieel voor de metaalbewerking”, aldus Janse.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden