28 september 2018 - 3 min leestijd

Ultimaker vereenvoudigt industrieel 3D-printen met materiaalprofielen

De wereldwijde materiaalalliantie, geïnitieerd door 3D-printerfabrikant Ultimaker, resulteert in nieuwe geoptimaliseerde industriële materiaalprofielen voor professioneel Fused Filament Fabrication (FFF) 3D-printen. Zowel DSM als Owens introduceren geoptimaliseerde materialen voor de Ultimaker S5. Ultimaker lanceert daarnaast tijdens de TCT Show in Birmingham de nieuwe print core CC Red 0.6, die betrouwbaar 3D-printen met composietmaterialen mogelijk maakt.

 

Naar aanleiding van de vraag van klanten zijn DSM en Owens toegetreden tot het Ultimaker Alliances Program. Door deze samenwerking kan een breder scala aan materialen voor 3D-printen in korte tijd naar de professionele markt gebracht worden. DSM Novamid ID1030 CF10, een nieuw met koolstofvezel gevuld PA6/66-filament, maakt het mogelijk om 3D-geprinte onderdelen eigenschappen mee te geven die normaliter alleen met spuitgieten kunnen worden verkregen. Het materiaal is met 10 procent glasvezel versterkt en draagt bij aan krachtige, taaie en stijve 3D-geprinte onderdelen. Dit maakt het filament geschikt voor de ontwikkeling van functionele prototypes en eindgebruikers toepassingen. Bovendien kan dit materiaal met dezelfde snelheden worden geprint als niet versterkte typen kunststof. Hugo da Silva, vice president Additive Manufacturing bij DSM: “We kunnen samen bijdragen aan een simpele en probleemloze oplossing, omdat de software van Ultimaker en de Ultimaker S5 naadloos aansluiten op onze materialen. Gebruikers kunnen daarmee eenvoudig een onbeperkt aantal onderdelen voor veeleisende toepassingen vervaardigen.”

 

Krachtige mechanische en thermische eigenschappen

Owens Corning levert met XSTRAND een eigen en hoogwaardig materiaal voor 3D-printen. Dit materiaal is gemaakt voor de ontwikkeling van functionele prototypes en industriële toepassingen. Het bezit sterke mechanische en thermische eigenschappen dankzij de versteviging met glasvezel. Het materiaal gaat lang mee en kenmerkt zich door stijve mechanische eigenschappen, een lage thermische uitzettingscoëfficiënt en een hoge verwerkingstemperatuur. “We hebben gekozen voor een samenwerking met Ultimaker vanwege de krachtige prestaties en betrouwbaarheid van de 3D-printers”, zegt Dr. Chris Skinner, vice president Composites Strategic Marketing bij Owens Corning. “De samenwerking met de materiaalexperts van Ultimaker leverde de perfecte setting op voor het 3D-printen met onze materialen via Ultimaker Cura. De ontwikkeling van prototypes en productiemiddelen wordt hierdoor veel eenvoudiger, accurater, betaalbaarder en toegankelijker.”

Jos Burger, CEO van Ultimaker: “Ik ben enorm trots dat onze wereldwijde samenwerking met materiaalfabrikanten zoals DSM en Owens Corning zo snel zijn vruchten afwerpt. Hierdoor kunnen wij klanten met een Ultimaker S5 de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van geavanceerde technische kunststoffen. Onlangs werd Ultimaker al aangemerkt als IDC Innovator omdat we voor belangrijke doorbraken zorgen die een oplossing bieden voor problemen van eindgebruikers in diverse sectoren. De samenwerkingsverbanden zullen meer professionals toegang geven tot hoogwaardige materialen voor uiteenlopende toepassingsscenario’s. Elk van deze materialen zal de Ultimaker S5 in het veld een extra dimensie geven.”

 

Print core CC Red 0.6

Om probleemloos 3D-printen van composietmaterialen te ondersteunen introduceert Ultimaker de nieuwe print core CC Red 0.6. Deze is voorzien van een spuitmond met een diameter van 0,6 mm, een nieuwe geometrie en een kegelvormige robijn die betrouwbaar 3D-printen met composietmaterialen mogelijk maakt. De nieuwe print core CC Red 0.6 is in november 2018 verkrijgbaar. Industriële materiaalprofielen zullen in november 2018 beschikbaar zijn in Ultimaker Cura.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden