16 september 2019 - 4 min leestijd

Umati werkt, maar samenwerking met MTConnect nog niet verder

Zeventig bedrijven uit tien landen hebben tijdens de EMO 2019 in Hannover 110 machines en 28 diensten aan elkaar gekoppeld via de umati-standaardinterface. “umati opent een nieuw hoofdstuk in de productie”, zegt Dr. Heinz-Jürgen Prokop, voorzitter van de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenhersteller – Duitse Vereniging voor werktuigmachines). Een verdere integratie met MTConnect zit er echter nog niet in. Prokop: “We moeten doorzetten.”

 

Twee jaar geleden werd umati (Universal Machine Tool Interface) aangekondigd. Na MTConnect was Umati de tweede universele standaard op de markt op het gebied van machine connectiviteit. “De interface stelt fabrikanten van werktuigmachines in staat om een ​nieuwe Industry 4.0-belofte na te komen: de eenvoudige, snelle en veilige uitwisseling van gegevens”, vervolgt Prokop. Een verbinding tot stand brengen en een uniforme taal bieden voor machines, systemen en software zijn essentiële voorwaarden om de voordelen van digitalisering in de productie te kunnen benutten. Het feit dat individuele bedrijven zich niet langer zorgen hoeven te maken over de juiste werking van de netwerkverbinding, betekent een enorme stap vooruit.

 

Internationale acceptatie

umati heeft ook internationaal al een sterke indruk gemaakt. Drie internationale consortia uit grote productielanden van gereedschapsmachines hebben zich bij de interface aangesloten: ProdNet uit Zwitserland, Edgecross uit Japan en NCLink uit China. Daarnaast ondersteunen de verenigingen voor werktuigmachines uit China, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en Taiwan, evenals de Europese vereniging voor werktuigmachines Cecimo het project.

“Door de OPC UA-standaard te kiezen voor de ontwikkeling van de interface, kan deze zich internationaal verspreiden. Het zorgt ervoor dat umati wereldwijd gratis kan worden gebruikt”, legt Prokop uit. 90 bedrijven dragen bij aan de verdere ontwikkeling van de gezamenlijke werkgroep. De release van versie 1.0 van de Companion-specificaties, de volgende mijlpaal, is gepland voor het midden van volgend jaar.

 

EMO-showcase over de effectiviteit van umati

De showcase op EMO Hannover 2019 toont aan dat de interface al actief is. Elke machine heeft een OPC UA-server die de gegevens naar een gegevenshub verzendt die speciaal voor de beurs is opgezet. Daar kunnen de diensten met toegevoegde waarde van de software toegang krijgen tot de gegevens via OPC UA-clients en laten zien welke toegevoegde waarde kan worden gegenereerd uit de resulterende gegevens. De VDW zal laten zien hoe de gegevens worden samengebracht via een live dashboard op een centrale informatiestand (E24) in hal 9.

Of umati succesvol is, hangt uiteindelijk af van hoe klanten de toegevoegde waarde van de interface beoordelen. Van hun kant moeten fabrikanten deze toegevoegde waarde op een betrouwbare manier leveren. “Hiervoor hebben we betrouwbare partners nodig die de nodige componenten kunnen leveren, zoals besturingsarchitectuur en softwarecomponenten. We zullen dit bereiken door nauwe samenwerking met de besturingsfabrikanten en, in de toekomst, ongetwijfeld ook met uitgebreide delen van de supply chain,” zegt VDW Voorzitter Prokop.

Maar tot die tijd heeft de Umati-werkgroep nog veel te doen. Versie 1.0 zal het startsein zijn voor het lanceren van echte producten. “In de toekomst moet het umati-merk een belofte zijn: iedereen die een umati-machine koopt en umati-interface-software heeft, moet de gegevens zonder problemen kunnen laten stromen”, zegt Prokop.

Om een ​​vergelijkbare uitgebreide distributie te bereiken als die van de USB-connector in de sector consumptiegoederen, werkt de VDW – naast de Companion-specificaties – aan het opstellen van een bindende specificatie voor de configuratie van communicatieparameters, het definiëren van minimumvereisten voor implementatie, en het ontwikkelen van gestandaardiseerde testprocedures om de prestaties te beoordelen. Verdere doelstellingen zijn het uitbreiden van het wereldwijde bereik van het merk, het definiëren van bindende voorwaarden voor het gebruik ervan en het opzetten van een levensvatbare organisatiestructuur. “Versie 2.0 zit al in de pijplijn omdat er nog veel aspecten zijn die nog niet zijn aangepakt, zoals productieorderbeheer op de machines en gereedschapsbeheer”, concludeert de VDW-voorzitter.

Opvallend was dat een verdere integratie met MTConnect nog niet aan de orde is. MTConnect is een universele standaard die al langer op de markt is en ook al door veel internationale machinebouwers en eindgebruikers wordt gebruikt. Over samenwerking met MTConnect: “Onze techneuten zijn met elkaar in gesprek en er zit onderscheid tussen umati en MTConnect. We moeten naar de toekomst kijken en staan open voor alles. Het is geen strijd. Een open standaard helpt iedereen. Maar we moeten doorzetten en wat de juiste weg is, blijft de vraag.”

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden