5 oktober 2017 - 2 min leestijd

Universiteit Twente onderdeel van doorbraak in papierrecycling

Essity, wereldwijd hygiëne- en gezondheidsbedrijf, bekend van onder andere Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak’Up en Tempo, heeft samen met technologiebedrijf Alucha en de Universiteit Twente een pyrolyse machine ontwikkeld.

Bijzonder is dat de nieuwe machine slib – het afvalproduct dat overblijft bij het produceren van tissue uit oud papier – omzet in herbruikbare grondstoffen zoals pyrolyse olie en mineralen. Deze nieuwe methode betekent een doorbraak in het recyclen van productie-afval en zorgt voor honderd procent hergebruik van de grondstoffen en aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.

 

Pyrolyse

Bij de productie van tissue vanuit oud papier blijft grijze drab over als afvalmateriaal (ook wel ontinktingsslib genoemd). Ongeveer vijftig procent van de totale tissueproductie wordt gemaakt van vezels, gerecycled uit oud papier. In dit recyclingproces wordt evenveel ontinktingsslib geproduceerd. Dit ontinktingsslib bestaat uit vezels, vulstoffen, plastic en metalen. Momenteel wordt het slib over de weg vervoerd en gebruikt in cement- en steenfabrieken of gestort. Essity ontwikkelde samen met Alucha en de Universiteit Twente een pyrolyse machine die het slib zó bewerkt dat er olie, gas en mineralen overblijven. Pyrolyse is een vorm van recyclen waarbij puur door opwarming – zonder gebruik van zuurstof – de organische stoffen in het slib worden omgezet in olie. De niet-organische delen worden herbruikbare mineralen. Het prototype van de machine kan honderd kilogram droog slib per uur verwerken. Essity streeft ernaar om de komende twee jaar grotere machines te bouwen, die 1500 kilogram slib per uur kunnen verwerken, voor alle papierfabrieken van Essity.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden