4 juni 2019 - 3 min leestijd

Vakkanjer finalisten presenteren modulair, duurzaam en robuust monument

Voor de wereld van techniek zal de Werkspoorkathedraal in Utrecht op 12 en 13 juni het epicentrum zijn. Hier vindt namelijk Vakkanjers Live plaats, een event waarbij jongeren kunnen zien en beleven wat er allemaal voor nodig is om een festival te organiseren. Tijdens het event vindt ook de finale plaats van de Vakkanjer Challenge. De finalisten presenteren hun ideeën voor een monument aan de opdrachtgever, het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vakkanjers Live is voor jongeren dé ontdekkingsreis door de wereld van techniek. Dit jaar is het mogelijk om te werken aan alle facetten die komen kijken bij het organiseren van een festival. Zo kan de jeugd zelf het licht en geluid bedienen, decors lassen, 3D-printen en een podium design maken samen met een graffiti artist. Maar dat is niet alles. Tijdens Vakkanjers Live presenteren de finalisten van de Vakkanjer Challenge hun eigentijdse monument. De Vakkanjer Challenge stond na het Rode Kruis en de Unie van Waterschappen, dit jaar in het teken van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In 2019 en 2020 viert Nederland namelijk 75 jaar bevrijding en vrijheid. De opdracht is om een eigentijds monument te ontwerpen en te bouwen dat vrijheid een compleet nieuwe dimensie geeft. Ontwerpeisen van de opdracht zijn, naast een modulaire opzet, onder meer gebruik van duurzame materialen en robuustheid. Op 12 en 13 juni pitchen de finalisten tijdens een spetterende afsluiting hun ideeën en maakt Jan van Kooten, directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei, bekend wie de winnaar is van de Vakkanjers Challenge.

Met deze jaarlijkse challenge voor een echte opdrachtgever, biedt Vakkanjers een platform waar technische jongeren hun vakmanschap verder kunnen ontwikkelen.

 

VIP Kennislunch

Voor bedrijven en relaties van Vakkanjers wordt op 13 juni een speciaal VIP programma georganiseerd. “Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. De vraag naar goed opgeleide jonge vakmensen is en blijft namelijk groot. De sleutel ligt in sterk techniekonderwijs in nauwe samenwerking met het technische bedrijfsleven. Door middel van een kennis- en netwerklunch willen we bespreken hoe we ervoor kunnen zorgen dat voldoende denkers en doeners ons blijvend verder helpen bij het onder de aandacht brengen van techniek bij jongeren”, vertelt Sonja van Amerongen, Marketing communicatieadviseur bij Vakkanjers. Tijdens het VIP event nemen verschillende sprekers, onder wie Jan van Nierop (voorzitter Stichting Platforms VMBO en ambassadeur Nieuw VMBO en Sterk Techniekonderwijs) en Marlous Birkhoff (Woerdens Techniek Talent), deelnemers mee langs de belangrijkste elementen van uitdagend techniekonderwijs en de rol van bedrijven daarin. Ook vertellen twee Vakkanjers van het Kalsbeek College hoe het is om mee te doen aan de Vakkanjer Challenge.

 

Johan Cruyff Foundation

Vakkanjers organiseert elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever een Challenge. De Johan Cruyff Foundation is de nieuwe opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge voor het schooljaar 2019 – 2020. In de challenge ‘Creating space for children’ daagt de Cruyff Foundation vmbo’ers en mbo’ers uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken om kinderen te stimuleren meer te bewegen. De Cruyff Foundation vindt dat ieder kind de ruimte moet krijgen om te sporten en te bewegen. En dit is niet voor alle kinderen mogelijk. Bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte, door een beperking of door onvoldoende financiële middelen. Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland gaan daar nu bij helpen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden