Vakkanjers komt voor mbo’ers en jonge technische professionals met een nieuwe uitdagende opdracht voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ontwerp en bouw een monument van NU dat vrijheid een compleet nieuwe dimensie geeft. Met een jaarlijkse challenge voor een echte opdrachtgever biedt Vakkanjers een platform waar technische jongeren hun vakmanschap verder kunnen ontwikkelen. Scholen en bedrijven kunnen hun jonge vakprofessionals tot 14 december inschrijven voor Vakkanjer Navigator.
“Technische sectoren staan te springen om goed opgeleide vakmensen. Met Vakkanjers werken scholen en bedrijven samen aan de vakmensen van de toekomst. Door een jaarlijks een challenge te organiseren voor een wisselende opdrachtgever, kunnen jonge technische professionals waardevolle stappen zetten in hun ontwikkeling. De deelnemers ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook ’21st century skills’, zoals initiatief nemen, probleem oplossen, teamwork en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Voor velen is deelname aan de Vakkanjer challenge de kickstart voor een succesvolle loopbaan”, vertelt Sonja van Amerongen, Marketing communicatie adviseur bij Vakkanjers.
‘Vrijheid in beweging’
Na het Rode Kruis en de Unie van Waterschappen gaan de leerlingen en jonge technische professionals in 2018 – 2019 aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In 2019 en 2020 viert Nederland namelijk 75 jaar bevrijding en vrijheid. “Hoewel het aantal mensen met eigen ervaringen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog afneemt, blijkt uit onderzoek dat de oorlog nog altijd invloed heeft op de huidige mening over vrijheid. Om erachter te komen hoe de huidige generatie jongeren denkt over vrijheid, brengen Vakkanjers en het Nationaal Comité 4 en 5 mei de challenge ‘Vrijheid in beweging’ tot leven”, aldus Van Amerongen. In de challenge geven de teams een eigentijdse invulling aan het begrip vrijheid. Bijvoorbeeld met licht, interactie en energie. De teams bouwen een eigen moNUment dat verbonden met andere ontwerpen tot één groot monument kan uitgroeien, waaraan elk jaar nieuwe elementen kunnen worden toegevoegd. Ontwerpeisen van de opdracht zijn naast de modulaire opzet onder meer gebruik van duurzame materialen en robuustheid.
Teams
De deelnemers aan de challenge werken in teams. Een docent zal tijdens het traject optreden als coach en de planning, vooruitgang en samenwerking monitoren. De teams zijn te vergelijken met een klein bedrijfje en gaan ook zo te werk; van eerste schets tot werkend prototype dat ze pitchen aan de opdrachtgever. Door dit volledige traject te doorlopen ontwikkelen ze naast technisch vakmanschap ook skills als initiatief nemen, probleem oplossen, teamwork en klantcontact. Deze vaardigheden zijn onmisbaar in de razendsnel veranderende techniekwereld.
Bedrijven met jonge talenten
Bedrijven kunnen meedoen aan Vakkanjer Navigator met één of meer teams van jonge werknemers. In multidisciplinaire teams van vier personen (in de leeftijd 17 tot maximaal 22 jaar) onderzoeken de Vakkanjers zelf wat de beste oplossing is voor de opdracht en doorlopen ze het volledige ontwikkelingsproces – van ontwerp tot budgettering, van overleg met de klant tot het maken van een prototype. Van Amerongen: “Meedoen aan Vakkanjers is een investering in talent die zich vanzelf terugbetaalt: de deelnemers werken zowel aan technische, commerciële als individuele vaardigheden, waarvan ze hun hele carrière plezier hebben.”
“Enthousiaste jonge vakmensen met creatieve ideeën zijn keihard nodig in Nederland”, vult Edward Voncken, CEO van KMWE aan. Daarom zet KMWE – dat ook meedoet aan Vakkanjer Navigator – zich op allerlei manieren in om meer jongeren te interesseren voor techniek. Voncken roept bedrijven en scholen op nog meer samen te werken: “We moeten investeren in opleiden en in jonge mensen. Dat lukt een paar bedrijven niet alleen, dat lukt de scholen niet alleen, dat lukt de overheid niet alleen. Dit moeten we samen doen.”
Planning
Scholen en bedrijven kunnen hun jonge vakprofessionals tot 14 december inschrijven voor Vakkanjer Navigator. Inschijven kan via info@vakkanjers.nl, 0348-744220 of de website. In februari 2019 is de officiële landelijke kickoff, waar teams en hun begeleiders kennis maken met elkaar en met het thema vrijheid, de opdracht en de opdrachtgever. De teams ontvangen dan de ontwerpeisen en krijgen alle informatie over hun deelname. In maart en april volgen twee trainingsdagen. De teams krijgen drie maanden de tijd om van een eerste ontwerp naar een werkend prototype te gaan. In mei vindt de halve finale plaats. Elke deelnemende school of bedrijf doet mee met minimaal twee teams, maar er gaat er maar één door naar Vakkanjers LIVE. De teams pitchen hun moNUment daarom tijdens de halve finale. Het beste team verdient een ticket naar Vakkanjers Live, de landelijke finale die plaatsvindt op 13 juni. Tijdens deze spetterende afsluiting pitchen de finalisten hun idee en gaat er één team met de prijs naar huis.
Over Vakkanjers
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap al sinds 1999. Vakkanjers is een educatief programma waarin leerlingen van het vmbo, mbo en jonge professionals een oplossing bedenken voor een technisch vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke en échte opdrachtgever.
Op vrijdag 27 september hebben Nevat, FPT-Vimag en Koninklijke Staalfederatie de aftrap gegeven voor een intensievere ketensamenwerking tijdens een golfdag. …
Hoe moet je als maakbedrijf een digitale transformatie doorlopen? Volgens managing director Anoek Schellings door het proces op te knippen …
Snijgereedschapspecialist Sandvik Coromant presenteert de CoroMill MS20, een zuivere 90-graden hoekfreesoplossing. Het is ontworpen voor voorbewerken en nabewerken in roestvaststaal …
Inkoopmanagers blijven somber over de staat van de Nederlandse industrie. Dat blijkt uit de laatste cijfers van inkopersvereniging Nevi over …