7 juli 2017 - 3 min leestijd

Valk Welding presenteert lasrobotisering op Schweissen und Schneiden

Tijdens de internationale vakbeurs op lasgebied, Schweissen und Schneiden 2017 in Düsseldorf, presenteert lasrobotintegrator Valk Welding zijn laatste innovaties op het gebied van lasrobotisering.

Valk Welding presenteert een lasrobotcel met een Panasonic lasrobot op een E-vormig frame met automatische systemen voor het wisselen van lastoorts, wolframstift en lasercamera voor verhoogde toegang in nauwe ruimtes. Zo kan van MIG- naar TIG-lasproces worden omgeschakeld en wolfram elektrodes preventief worden gewisseld, zonder interventie van de operator. Met het concept van de E-vormig frameconstructie kan de lasrobotinstallatie met een vorkheftruck worden verplaatst, zonder dat de componenten moeten worden afgebouwd en met als grootste voordeel: de nauwkeurigheid van de lasprogramma’s blijft behouden en opnieuw programmeren/corrigeren, is niet meer nodig.

 

Groot werkbereik

Van de acht Panasonic lasrobots modellen die Valk Welding laat zien is de HA 020L het nieuwste model, dat met een reikwijdte van 3,2 m ontwikkeld is als kostenbesparend alternatief voor opstellingen waar anders twee lasrobots of een lasrobot op een langsverplaatsing nodig zou zijn.

 

VR teaching

Met inzet van Virtual Reality technology, heeft Valk Welding een nieuwe manier ontwikkeld om lasrobots te programmeren zonder dat programmeerkennis vereist is. Met een VR-bril verplaatst de robotprogrammeur zich in de wereld van offline programmeren. Op de stand kunnen bezoekers live kennis maken met deze manier van off-site teaching.

 

Lasnaadvolgen met lasersensor

Bij de vorige beurseditie van Schweissen und Schneiden introduceerde Valk Welding de eerste generatie van haar Arc-Eye lasnaadvolgsysteem. Een lasnaadvolgsysteem dat door toepassing van een hoogwaardige software-integratie de lasrobot exact langs de lasnaad stuurt. Uniek is dat deze lasersensor niet wordt gehinderd door reflecties en daarmee perfect toepasbaar is voor reflecterende materiaalsoorten zoals aluminium, staal en geslepen roestvaststaal. Op de beurs introduceert Valk Welding de tweede generatie met nog meer functionaliteit.

 

Modulair X-Y lasopstelling

Eveneens wordt een X-Y lasopstelling gepresenteerd, waarbij het Arc-Eye lasnaadvolgsysteem is geïntegreerd voor toepassing op onder meer rondlasautomaten, portaallassystemen en laskolommen. Dit systeem dat ook als retrofit op een bestaand systeem kan worden geïntegreerd, is specifiek ontwikkeld voor het lassen van ronde producten, zoals industriële vloeistoftanks, containers, drukvaten, wandsegmenten voor tankwagens en gelijkvormige producten en uiteraard ook voor langsnaden. In de nieuwste uitvoering heeft het systeem onder meer een kantelbare lasersensor voor het snel omstellen en is de software met nieuwe functionaliteiten uitgebreid.

 

Compacte lascel

Om te laten zien dat de hoogwaardige robotlastechnologie ook inzetbaar is voor minder complexe toepassingen, toont Valk Welding een compacte robotlascel met een snelle voordraaitafel, waarvan beide stations zijn uitgerust met een horizontale draai-as aangestuurd door een Panadice manipulator, zodat een 100% integratie van externe assen en robot is verzekerd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden