Afgelopen zomer vierden Valk Welding en Van Hool hun twintigjarige ‘Strong Connection’-partnerschap. Van Hool is een fabrikant van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Voor deze gelegenheid kwam het Japanse management van Panasonic over om Van Hool te danken voor dit sterke partnerschap.
Met de investering in de eerste Valk Welding lasrobot in 1998 legde beide bedrijven de basis voor een jarenlange samenwerking op het gebied van lasrobotisering. In de afgelopen twintig jaar heeft Valk Welding 24 systemen geleverd met Panasonic lasrobots, waarvan meer dan de helft op de afdeling industriële voertuigen. Peter Pittomvils, branche manager België: “De generaties die we de afgelopen twintig jaar hebben geleverd tonen de evolutie die we zowel in technologie als innovatie hebben gedaan.”
Early adopters
Van Hool behoort ook tot de ‘early adopters’ op het gebied van offline programmeren. Daniël Kemp, Manufacturing Manager Commercial Vehicles: “Daarmee konden we kleine aantallen efficiënt op de robot lassen. Offline programmeren is één van de belangrijkste items in het automatiseringsproces gebleken.” Van Hool is ook als één van de eerste zelf aan de slag gegaan met APG (Automatic Path Generator). APG is een door Valk Welding ontwikkelde toolkit met opensource software, waarmee klanten hun eigen specifieke robotsoftware kunnen creëren. APG genereert op basis van data uit CAD en Excel automatisch complete programma’s voor de lasrobot. “Daarmee hebben we de programmeertijd verder kunnen reduceren,” legt Daniël Kemp uit.
Maatwerk en in grote variatie
Daniël Kemp: “Een belangrijk onderscheidend vermogen van de industriële voertuigen van Van Hool is dat wij alle trailers en tankwagens custom built bouwen terwijl anderen voornamelijk standaard producten maken. Alleen door te automatiseren kun je dat in West-Europa nog concurrerend produceren. Door vergaand in automatiseringstechnologie te investeren zijn wij in staat hoogwaardige producten in maatwerk en in een grote variatie te maken. Daarom blijven we investeren in productietechnologie, nieuwe producten en nieuwe markten. Net zoals we ons in 1998 ten doel hadden gesteld. Op dat vlak zie ik veel gelijkenis met Valk Welding. Gelijktijdig zijn we nieuwe markten gaan betreden, hebben beide firma’s een sterke technologische evolutie doorgemaakt en zijn aan beide kanten de organisaties sterk gegroeid. Zo bouwen we samen en ieder voor zich onze toekomst verder uit.”
RVS tanks voor BASF
‘Top of the bill’ zijn de drie grote lasrobotsystemen voor het lassen van complete roestvrijstalen tanks van hoge kwaliteit en een unieke flexibiliteit dankzij 100% offlineprogrammering, automatisch programmeren, laser lasnaadvolgen en markeren met inkjettechnologie.
Jos Hendrickx, afdelingshoofd Tankbouw IV: “Voor ons was dit de eerste grote order, waarbij we stalen onderdelen op Inox tanks moesten lassen. Dat levert specifieke problemen op wanneer je met de lasrobot een continu proces wilt realiseren. Valk Welding heeft dat voor ons opgelost door de robot van een automatisch draadwisselsysteem te voorzien. Daarnaast is het bij een dergelijk groot volume van de 13 m lange tanks met een doorsnede van 2,4 m, zaak om de productietoleranties te beheersen. Een Arc-Eye lasersensor van Valk Welding, die tijdens het lassen real-time de lasnaad scant, zorgt er voor dat de lasrobot exact de lasnaad volgt en zo een constante kwaliteit garandeert. Met de order voor 600 eenheden zijn we reeds meer dan een jaar bezig, waarbij we de eerste 200 stuks inmiddels compleet hebben uitgeleverd.”
Cellro viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan, een mijlpaal in de wereld van CNC-automatisering. CEO Arnoud de Kuijper vertelt over …
Op de AMB in Stuttgart volgende week pakken de leveranciers van Laagland flink uit. Ook de medewerkers van Laagland, gespecialiseerd …
Terwijl de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal nog herstelde, lijkt het derde kwartaal beduidend moeilijker te worden. De Nevi …
Belangrijke vraagstukken op het gebied van energietransitie en woningbouw kunnen we niet oplossen zonder voldoende technisch personeel. De technische sectoren …