29 mei 2019 - 6 min leestijd

Van Hoorn Carbide stemt specialistische frezen af op klantbehoefte

Van Hoorn Carbide uit Weert heeft zich helemaal gespecialiseerd in freesgereedschappen. Al sinds de gereedschapsleverancier in ’97 de productie in eigen huis haalde, ligt de focus op het ontwikkelen en produceren van klantspecifieke gereedschappen. En dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Na de crisis heeft Van Hoorn Carbide een explosieve groei doorgemaakt met vorig jaar een indrukwekkende toename van 26%.

Volgens Ralph van Hoorn, eigenaar van Van Hoorn Carbide, is het succes onder andere te danken aan de expertise die het bedrijf heeft opgebouwd in het maken van specials. “Onze visie is om op alle vlakken de beste te zijn. We willen de beste kwaliteit gereedschappen ontwikkelen, het snelst kunnen leveren, de mooiste klanten in een straal van 500 kilometer hebben en in de meest innovatieve fabriek produceren. Om dit te bereiken gaan we er altijd vol tegenaan en ‘nee’ bestaat bij ons simpelweg niet.” Volgens Van Hoorn is elke applicatie te optimaliseren als je er maar voldoende tijd in steekt. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld vanaf oktober een ontwikkelingstraject lopen voor een klant voor het optimaliseren van de standtijd van freesgereedschappen in een bepaalde materiaalsoort. Na vijftien variaties te hebben ontwikkeld en getest was de standtijd gemiddeld 40% beter dan het oude en 15% beter dan dat van de concurrent. Toch was dit voor Van Hoorn niet goed genoeg. Door te spelen met de chemische samenstelling van de coating is het Van Hoorn gelukt om de standtijd met nog eens 20% te verbeteren. “Omdat het nooit goed genoeg is innoveren we op de rand van het maakbare. En dat wordt gewaardeerd door de klant”, aldus Van Hoorn.

 

Speciale en standaard gereedschappen

Sebastiaan Laumen, sales manager bij Van Hoorn, vult aan: “Onze grootste uitdaging is de kans krijgen om ons te bewijzen. Veel productiebedrijven houden erg vast aan de grote, van oudsher bekende gereedschapsproducenten, waardoor het voor ons een uitdaging is om een voet binnen de deur te zetten. Maar op het moment dat we de kans krijgen om specifiek voor die klant een gereedschap te ontwikkelen, waarmee de standtijd in sommige gevallen met 100% tot 150% omhoog gaat, dan blijven ze daarna bij ons plakken. En niet alleen voor de speciale gereedschappen, want die zijn niet altijd nodig, maar ook voor de hoogwaardige standaard gereedschappen. We hebben namelijk een ruim aanbod aan standaard gereedschappen, allemaal leverbaar uit voorraad. En omdat we niet over de laatste cent gaan kunnen we kleine aanpassingen aan deze gereedschappen doen zonder dat meteen in rekening te brengen. We denken wat dat betreft altijd in het voordeel van de klant en dat wordt gewaardeerd.” Een voorbeeld van een standaard gereedschap dat recent op de markt is gekomen en waarmee gebruikers heel veel tijdswinst kunnen behalen, is de VHS (Van Hoorn Sealing Surface) freeslijn voor het frezen van afdichtingsvlakken (C-vlakken). Dankzij deze frezen lopen de freeslijnen op het werkstuk in één richting. Zonder nabewerkingen kunnen O-ringen geplaatst worden voor een optimale afdichting. Dankzij dit gereedschap vervalt de noodzaak om door middel van schrapen, schuren en polijsten de freessporen uit het bewerkte oppervlak te krijgen. Klanten in de high-end markt kunnen er veel winst mee behalen en op die manier laat Van Hoorn Carbide zijn expertise zien. “Zo hebben we veel nieuwe ontwikkelingen, waarmee we vrij uniek zijn en voorop lopen. Mensen beginnen dat nu langzaam door te krijgen en dat is de achtergrond van de sterke groei die we doormaken”, aldus Van Hoorn.

 

High-end fabriek

Omdat Van Hoorn Carbide producten op de markt brengt die qua kwaliteit en toleranties op de rand van het maakbare liggen, investeert de producent fors in de fabriek en het machinepark. Alle 40 CNC-machines zijn niet ouder dan vijf jaar en tevens volledig geautomatiseerd. Het ruwmateriaal wordt met behulp van een robot in en uit de slijpmachine gemanoeuvreerd. De slijpmachines, in verschillende uitvoeringen, zijn onderverdeeld in een deel dat eenvoudige gereedschappen slijpt, een deel voor complexe gereedschappen en een deel dat microgreedschappen produceert in series van drie stuks tot 5.000 stuks. De slijpmachines zijn ondergebracht in een geconditioneerde ruimte om een nauwkeurigheid tot plus of min een micrometer te kunnen bewerkstelligen, indien nodig. “Nauwkeurigheid is ontzettend belangrijk en dat betekent dat we onder andere temperatuurwisselingen moeten voorkomen. We maken bijvoorbeeld freesjes met een diameter van slechts 0,05 mm. Dan hoeft er maar een kleine fluctuatie in het proces te zijn en je hebt helemaal geen freesje meer over”, aldus Laumen. Voor het verkrijgen van een hoge nauwkeurigheid worden ook de slijppakketten, een samenstelling van slijpgereedschappen, bij elke serie in de voorinstelruimte volledig gedemonteerd en weer geassembleerd en gemeten. Daarnaast worden bijna alle coatingen in eigen huis aangebracht. Van Hoorn Carbide heeft mee-ontwikkeld aan de speciale technologie voor het aanbrengen van coating op freesgereedschappen. Het is daardoor mogelijk om een speciale coatinglaag aan te brengen met extreem hoge hardheid, hittebestendigheid en tevens met een lage wrijvingscoëfficiënt. Bijzonder daarnaast is dat elk gereedschap visueel wordt gecontroleerd op zaken als coatinghechting en uitbrokkeling. “Omdat we er zeker van willen zijn dat alle gereedschappen die de fabriek verlaten goed zijn, controleren we niet een paar gereedschappen per batch, maar alles. Op het moment dat een gereedschap de fabriek verlaat zijn we er zeker van dat deze aan de hoge kwaliteitseisen voldoet.”

 

Uitbreiding

Van Hoorn Carbide is continue aan het vernieuwen en het uitbreiden. Zo zijn er inmiddels plannen gemaakt om de locatie in Weert uit te breiden met een groot Innovation Centre. Op dit moment heeft het bedrijf een demonstratie- en testruimte met twee freescentra en hightech apparatuur in gebruik. Deze machines worden o.a. gebruikt voor demonstraties en om duurtesten te doen. Zo testen ze bijvoorbeeld gereedschappen en onderzoeken ze hoe dat het beter kan. Daarnaast worden er testen voor klanten uitgevoerd. Een 3D-microscoop die tot 2.000 keer kan inzoomen, is in de ruimte aanwezig en kan direct worden gebruikt om de slijtage van gereedschappen te controleren. Daarnaast is er nog geavanceerde apparatuur aanwezig voor het meten van snijkrachten tijdens het verspaningsproces en een high speed camera om het freesproces perfect te kunnen analyseren. Dan wordt ook snel duidelijk of er nog iets aan het gereedschap moet worden aangepast. Met het Innovation Center wil Van Hoorn de capaciteit vergroten met meer machines en meer mogelijkheden voor freestesten, engineering en demonstraties. Ook in de fabriek wordt constant vernieuwd. Recent is er bijvoorbeeld intern flink verbouwd en heringericht voor een efficiëntere werkwijze en voor meer beschikbare ruimte en de komst van vijf nieuwe slijpmachines staat alweer gepland voor 2019.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden