Om het bereik van de grootste Fanuc robot uit het gamma uit te breiden, ontwikkelde Vansichen Linear Technology een custom made robottrack. De Fanuc robot, de M-2000iA/2300 om precies te zijn, heeft met zijn zes assen een bereik van 3.734 mm. Door die robot op een zevende as (de track) te plaatsen, vergroot de reikwijdte immens. Op dit moment staat er een demo-model tentoongesteld bij Pollers in Heusden-Zolder (B).
De Fanuc M-2000iA/2300 heeft een belastingscapaciteit van maar liefst 2.300 kg. De robot is ideaal voor zware materiaalverwerkingstoepassingen die een nog sterkere ‘pols’ vereisen. Zo kan de robot met gemak een auto optillen, vasthouden en plaatsen. Daarnaast zorgt de combinatie van een uitgebreid werkgebied en de flexibiliteit van zes assen ervoor dat de M-2000iA/2300 objecten binnen een groot gedefinieerd werkgebied zeer nauwkeurig kan verplaatsen en neerzetten.
Robottracks tot wel 100 meter
“Producten met een gewicht van ongeveer 2 ton hebben vaak afmetingen waarbij het standaardbereik van de robot onvoldoende is. De track die tentoongesteld staat bij Pollers is er ééntje van 12 meter. Maar in theorie kunnen die tracks tot 100 meter lengte gebouwd worden”, vertelt Maxime Vansichen, Managing Director van Vansichen Linear Technology. “De Fanuc robot heeft zelf een bereik van bijna 4 meter, maar zware lasten zoals wagens worden maar zelden zo kort verplaatst. Om dat bereik uit te breiden, creëerden we een track van 12 meter. De tracks bestaan telkens uit stukken van maximum 6 meter en kunnen eenvoudig aan elkaar gebout worden”, licht Vansichen verder toe.
“De robot weegt ongeveer 12 ton en de track nog eens 14 ton, in totaliteit dus goed voor zo’n 26 ton. Twee ingebouwde motoren drijven de robot aan over 1 tandheugel om zo over de track te bewegen (bij kleinere robotten is dat maar één motor). Het grote voordeel van deze track is dat de robot aan 100% capaciteit kan blijven werken tijdens het voortbewegen op de track. De robot kan een indrukwekkende snelheid halen op de track van 1 meter/seconde”, zegt Vansichen. “Onlangs won Vansichen Linear Technology de ‘Best Application Award’ van Atlanta. Voor het design van een unieke smeermethode van tandheugels werd de toepassing van Vansichen Linear Technology uit én door twintig wereldwijde Atlanta-distributeurs verkozen. Dit systeem werd speciaal ontworpen voor deze track. Voor de ontwikkeling van dit specifieke project konden we rekenen op de steun van het VLAIO”.
Samenwerking met Pollers
Om het demo-model te realiseren werd zoals gebruikelijke voor het Hasseltse bedrijf, samengewerkt met Pollers uit Heusden-Zolder. Vansichen ontwikkelde de custom made track voor de Fanuc robot en Pollers fabriceerde de track. “Pollers is al jaar en dag een vaste partner voor onze constructies. We blikken samen inmiddels al terug op meer dan 650 succesvolle projecten.”
Volledige gamma voor Fanuc
Met de ontwikkeling van deze track kan nu het hele gamma van Fanuc-robots worden aangeboden. Gaande van de allerkleinste, de LR-mate, tot deze M-2000iA/2300. “We hadden al een speciaal ontwikkelde catalogus voor het hele aanbod van Fanuc. Nu is het gamma dus compleet voor de standaardrobotten. In de pipeline zit wel nog de ontwikkeling van een cleanroom-track en een track voor in ATEX-omstandigheden”, sluit Vansichen af.
Over Vansichen Linear Technology
In 1993 werd Vansichen Linear Technology opgericht door Maxime Vansichen. De vier activiteiten bestaan uit de verkoop van standaard componenten voor lineairtechniek. Door te werken met verschillende fabrikanten, biedt Vansichen Linear Technology het meest complete gamma componenten voor lineaire bewegingen. Ook maatwerk en het bouwen van robottracks behoren tot hun activiteiten.
Met de Kontec KSX-E introduceert Schunk de eerste 100 procent elektrisch aangedreven 5-assige klem met traploos programmeerbare klemslag – nog …
Lantek, een wereldwijde leverancier van softwareoplossingen voor plaatbewerking, bouwt haar samenwerking uit met Euromac, gespecialiseerd in kantpersen, ponsmachines en gecombineerde …
De Nederlandse Metaal Dagen, gepland op 21, 22 en 23 mei in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, gaan niet door. Door …
Vakmanschap versterkt door slimme automatisering en digitalisering. Dat stond centraal tijdens de zeventiende TechDemoweek, waarbij Cellro, Bendertechniek, Dormer Pramet, Mitutoyo …