31 januari 2020 - 3 min leestijd

Verenigd Ondernemers Fonds neemt metaalbewerkingsbedrijf Smit over

Het Verenigd Ondernemers Fonds (VOF) heeft samen met ondernemer Dick Weijman metaalbewerkingsbedrijf Smit uit Abcoude overgenomen. Het is de derde transactie van VOF in korte tijd. In 2019 werden Drameco en metaalbedrijf Van Wijngaarden uit Houten overgenomen door VOF. Smit blijft een zelfstandige entiteit onder de vleugels van VOF. Weijman volgt oud-grootaandeelhouder Eric Meijer op als algemeen directeur.

Metaalbewerkingsbedrijf Smit te Abcoude bestaat 52 jaar en maakt complexe precisie-onderdelen van metaal en kunststof. Smit is uitgerust met een up-to-date hightech CNC-gestuurd machinepark en levert aan uiteenlopende industrieën zoals de bouwtoelevering, de luxe jachtbouw en machinebouw (voedselverwerking, eierverwerking, landbouwwerktuigen en verpakkingen). Het bedrijf kent een klantenbestand van ruim 100 bedrijven. “De continuïteit van Smit is gewaarborgd met deze overname. Ik kom los van de organisatie en Smit kan zich toespitsen op verdere groei. Door op diverse vlakken de krachten te bundelen met Drameco en Van Wijngaarden, kan Metaalbewerkingsbedrijf Smit nog meer toegevoegde waarde bieden aan haar klanten”, aldus oud-eigenaar Eric Meijer.

Met uitzondering van de directiewissel wordt de huidige operatie gecontinueerd. De nieuw aangestelde algemeen directeur Dick Weijman begon zijn carrière bij Fokker. Hier was hij verantwoordelijk voor het vertalen van klanteneisen naar de productie-organisatie. Sinds de jaren ’90 is hij werkzaam in het MKB, voornamelijk binnen de maakindustrie, en heeft daar verscheidene operationele en algemene managementrollen vervuld. Zijn specialiteit ligt in het benutten van verbeterpotentieel bij productiebedrijven. Daarbij gaat zijn aandacht met name uit naar het stroomlijnen van de interne processen vanuit de wensen en eisen van klanten en het verhogen van de betrokkenheid van de medewerkers.

  

Nieuwe strategie 

De nieuwe strategie van Smit is gericht op het verdiepen van de bestaande, langdurige relaties. Dit gaat samen met het voortzetten van de digitalisering van de onderneming met betrekking tot het productieproces en de ondersteunende processen. Daarnaast breidt Smit de dienstverlening uit door het bieden van extra services (nabewerkingen, assemblage en logistieke diensten) en het ondersteunen van klanten door de inbreng van specifieke expertise op het gebied van metaalbewerking.

Nieuw directeur Weijman: “Ook het professionaliseren van Sales & Marketing is een speerpunt. Hierbij helpt natuurlijk dat wij onderdeel zijn van het VOF. Hun inbreng van een breed netwerk, kennis en ervaring op het gebied van organiseren en structureren maakt groei mogelijk. Ik kijk ernaar uit om Smit verder door te ontwikkelen en er een nog mooier bedrijf van te maken.”

Oud-eigenaar Eric Meijer blijft de komende twee jaar als adviseur betrokken bij de onderneming. De komende tijd ligt de focus op de overdracht van lopende activiteiten en bestaande klanten.

 

Over VOF

Het Verenigd Ondernemers Fonds heeft tot doel MKB productiebedrijven toekomstbestendig te maken. Hiervoor is samen met UPD, een bureau op het gebied van continu verbeteren, het Continuïteits-Maximalisatie Programma ontwikkeld. VOF bestaat uit een multidisciplinair team van vijf succesvolle ondernemers. Zij betrekken hierin het groeiende ledennetwerk bestaande uit 32 ondernemers. De ondernemers zijn afkomstig uit verschillende branches en zijn niet alleen financieel voor de lange termijn gecommitteerd, maar brengen ook een stevig en groot MKB-netwerk mee.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden